- Dit evenement is voorbij.
Bijdrage aan MaurickOffensief – Maatschappelijk bewustzijn én verwachting van ‘woonzorg’
15 februari 2023 | 17:00 - 17 februari 2023 | 13:00
Maatschappelijk bewustzijn én verwachting van ‘woonzorg’
Van 15 t/m 17 februari 2023 initieert de Blommestein Groep op Kasteel Maurick in Vught voor de 2e keer in successie ‘de onorthodoxe studiereis in eigen land’, waarbij bestuurders uit zorg, wonen, welzijn en gemeenten – samen met burgers en maatschappelijk ondernemers – de paradigma’s voor een toekomstbestendig woonzorglandschap verkennen. Ambitieus en strijdbaar met als doel om tot onconventionele oplossingen en allianties te komen. Eén van de oproepen uit het MaurickOffensief van vorig jaar – en een bevestiging van een beweging die steeds meer navolging krijgt – is dat we de vanzelfsprekendheid van vaste (zorg)patronen moeten durven doorbreken en dat een toekomstbestendig woonzorglandschap niet kán zonder samenwerking met stakeholders van buiten de zorg. Waarbij de kernvraag misschien wel is: wat verstaan we nog onder ‘zorg’? Of concreter: moeten we niet naar een nieuw maatschappelijk bewustzijn en verwachtingspatroon over wonen en zorg in relatie tot ouder worden?
Omgaan met schaarste; doorbreken van de ‘zorgreflex’ en samenvloeien formele en informele zorg
De Coronacrisis liet zien dat zorg niet oneindig is. Ook het Integraal Zorgakkoord benadrukt dit; we gaan niet naar méér zorg, maar naar minder. Het is een kentering die zich op vele fronten in de samenleving voor doet en waar ook de zorg niet aan ontkomt; we moeten leren omgaan met schaarste. Het ‘weg-organiseren’ van zorg in collectieve regelingen behoort tot het verleden. Meer financiële middelen komen er niet en meer ‘handen aan het bed’ al helemaal niet. En dus zijn we steeds meer zelf aan zet; als ouderen, als familie, als kinderen van, als mantelzorgers, als samenleving. De klassieke zorgreflex waarin het aanbod centraal staat (‘zo doen wij dat’) zal moeten plaatsmaken voor een beweging waarbij formele zorg samenvloeit met informele zorg en waarbij niet zozeer ‘zorg’ leidend is, maar de vraag áchter de vraag: waarmee bent u geholpen in uw leven?
Van individuele ambities naar een collectieve beweging
Het MaurickOffensief is opgebouwd uit een intensief en inspirerend 2-daags programma rondom de transitie naar een welzijnsmodel in het woonzorglandschap. Met opschaling van best practices op individueel organisatieniveau, maar ook met het collectief stimuleren van maatschappelijk bewustzijn over de grenzen aan zorg, het omarmen van de kracht van burger-initiatieven, het versterken van de positie van zorgverleners en het vergroten van de uitvoeringskracht in het sociaal domein. Bestuurders vormen het hitteschild voor de ongemakkelijke keuzes in de transformatie van het woonzorglandschap. Het MaurickOffensief daagt hen uit om met elkaar aan de slag te gaan. Genodigden worden geselecteerd en uitgenodigd op basis van hun kennis, ervaring en betrokkenheid bij de thematiek. Maar bovenal op hun lef en motivatie om verschil te maken. Om de reikwijdte van ideeën en inzichten te vergroten, worden de uitkomsten het MaurickOffensief gebundeld in een inspirerende publicatie.
‘Beleving van zorg zoals we (nog) niet kennen’
De transitie naar een maatschappelijk renderend woonzorglandschap is complex en vraagt om betrokkenheid van álle zorgstakeholders, maar ook van onorthodoxe ‘denkkracht van buiten’. Het MaurickOffensief brengt daarom naast een ambitieus gezelschap van zo’n 35 bestuurders uit zorg, wonen en welzijn, óók thought leaders van buiten de directe invloedssfeer van het sociaal domein bijeen, zoals architecten, politici, designers, startups en filosofen.
Steven de Waal zal het debat voorzitten en aan het eind actief bevorderen dat de belangrijkste inzichten worden gebundeld.
Lees hier een terugblik op deze editie van het Maurick Offensief.