Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Tegenlicht Meetup ‘Next Generation Democracy’

21 januari 2019 | 19:00 - 22:00

Steven de Waal is een van de panelleden bij de Tegenlicht Meetup over democratie n.a.v. de VPRO Tegenlicht uitzending ‘Next Generation Democracy’.

Over de Tegenlicht uitzending

2019 wordt het jaar van de waarheid voor de Europese democratie. In heel Europa wint het populisme aan kracht. Sterke leiders spelen in op onderbuikgevoelens en profiteren van de groeiende polarisatie. Er worden voorstellen gedaan voor migratiequota en internationale mensenrechten worden aangepast. De nationale staat en de nationale cultuur moeten weer dominant worden. Journalist en schrijver Casper Thomas vraagt zich af hoe millennials het belang van de democratie weer kunnen inzien en deze mogelijk zelfs afdwingen.De afgelopen jaren ging er een zucht van verlichting door Europa toen de opmars van Marine Le Pen (van het Franse Front National), Norbert Hofer (van de Oostenrijkse FPŐ) en Geert Wilders (PVV) bij de verkiezingen werd gestuit. Maar inmiddels hebben populisten de macht in Italië, Hongarije en Polen. Het Franse ‘gele hesjes’-protest zaagt aan de stoelpoten van president Emmanuel Macron en andere politici van het slinkende midden.In aanloop naar het Europees verkiezingsjaar 2019 lijkt er vooral bij millennials een nieuwe politieke waakzaamheid en strijdbaarheid op te bloeien. Welke strategieën en initiatieven zetten zij in om zich te verzetten tegen het groeiend populisme en te vechten voor de vrijheid? En met welke nieuwe oplossingen komen zij om de sociale onvrede ten aanzien van migratie en economische ongelijkheid ongedaan te maken?

Tijdens de Meetup in de Centrale Bibliotheek Utrecht wordt o.a. gesproken over:

  • Waarom is autoritair leiderschap zo populair?
  • Wat zijn de alternatieve strategieën en organisatievormen?
  • In aanloop naar de Europese verkiezingen: hoe populair is ‘Europa’ voor de kiezers?
  • Hoe ligt dat voor de millenials?
  • Welke nieuwe initiatieven zijn of worden ontwikkeld in aanloop tot de Europese verkiezingen?

Hierover wordt gediscussieerd met de zaal en de volgende panelleden:

  • Steven de Waal richtte de denktank Public SPACE Foundation op, voor actief burgerschap en maatschappelijk ondernemerschap. Hij schreef het boek ‘Civil Leadership as the Future of Leadership’.
  • Lisette Mijnen is voorzitter van Y Vote Utrecht. Y Vote heeft als doel om zoveel mogelijk mensen te vertellen over de Europese Parlementsverkiezingen in 2019, en wil vooral de opkomst onder jongeren tussen de 18 en 27 jaar vergroten.
  • Reinier van Lanschot is lijsttrekker van Volt Nederland: een jonge, progressieve Europese partij, die in zes landen hetzelfde partijprogramma wil lanceren. Hun motto is ‘We zijn niet links of rechts, we vinden oplossingen’.

De avond is te volgen via een livestream op facebook. En na afloop terug te kijken op YouTube.

 

Gegevens

Datum:
21 januari 2019
Tijd:
19:00 - 22:00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, ,
Site:
https://www.bibliotheekutrecht.nl/actueel/tegenlicht-meet-ups.html

Locatie

Centrale Bibliotheek Utrecht
Oudegracht 167
Utrecht, Nederland
Bekijk de site van Locatie
Back to top button