PublicatiesMaatschappelijk ondernemerschap
Healthy Urban Living doen we zelf
Column Steven de Waal voor de Utrecht Development Board
Op weg naar een winkel liep ik door de Utrechtse binnenstad. De sportiviteit om me heen spatte ervan af. Allereerst zag ik een groepje op het Lepelenburg vreemde bewegingen maken, achter enige pionnen als afzetting. Soms over elkaar springend of bewegend op dezelfde plaats, dan weer balancerend tegen elkaar aan. Telkens individueel voorover buigend, in navolging van wat een leraar bleek te zijn. Het leken me gezonde bewegingen die horen bij een van de stijlen van het Chinese Tai Chi.
Ingehaald
Al wandelend verderop langs de singel werd ik ingehaald door allerlei hard lopende of gewoon joggende mannen en vrouwen, vaak getooid met een headphone. Voor muziek, aanmoedigingen of instructies? Een enkeling keek op een smart horloge om de eigen voortgang te meten.
Een sportieve stad
Verderop, op de Maliebaan, snelde een groepje wielrenners. Van ver herkenbaar aan hun vederlichte racefietsen, hun strakke pakken en helmen en vooral hun voorovergebogen houding over het stuur. Racers in oefening. Dit is voorwaar een sportieve stad! Hoewel ik het Lepelenburg ook ken als een openbaar festivalterrein waar lawaai en vertier heersen en waar je ’s avonds ook groepen barbecuënd en tipsy, soms dronken met elkaar bezig ziet.
“Dan wil iedere Utrechter de volgende dag wel achter een bal rennen”
Tour, Vuelta, Giro
Tegelijkertijd maakt de stad een slag in haar internationale sportreputatie: de Tour ligt ons vers in het geheugen. Zo heb ik nog steeds Jeroen Hermkens’ fraaie poster van de fietser onder de Dom voor mijn raam hangen. Achter de Vuelta wordt nu aangejaagd, onder andere door het Business Peloton Utrecht. Ook die past prachtig in Utrecht. Zou het inmiddels niet een beter idee zijn achter de Giro aan te jagen, ter huldiging, maar ook meeliftend op het succes van Tom Dumoulin?
Mirakel van FC Utrecht
En natuurlijk zijn wij, vele Utrechters met mij, heel trots op het prachtige resultaat van FC Utrecht. Onverwacht groot verliezen in Alkmaar en dan toch thuis nipt maar krachtig het ticket voor de Europa League terugwinnen. Dat zorgde voor veel spanning en emotie. Zeker het laatste voetbalspektakel op Galgenwaard was ‘een mirakel’ volgens experts. Dan wil iedere Utrechter de volgende dag wel achter een bal rennen.
Anton Geesink, Dafne Schippers
Nu verkeren we in de luxe omstandigheden dat het eerste elftal voor een Europese wedstrijd moet uitwijken naar Waalwijk, omdat we als stad spannende onderdelen van het EK Vrouwenvoetbal 2017 binnenhaalden. We hadden natuurlijk altijd al Anton Geesink. Die roem omspande decennia. Tot we recent trots konden wijzen naar het succes van Dafne Schippers. Symbolisch: Utrecht beter aaneengesmeed dankzij een naar haar genoemde brug. Voor lopers en fietsers een uitkomst, eindelijk snel over de A2 en het Amsterdam-Rijnkanaal heen van Leidsche Rijn naar Oog in Al.
Topsporters
Maar de grootste luxe zit in de combinatie. Dafne inspireert de lopers. De Tour raakt de fietsers. Kinderen willen ineens harder lopen en gezonder leven zodra onze voetballers op school zijn langs geweest. Omdat die sporten er blijkbaar toe doen. Zo versterkt het een het ander. Topsport bouwt voort op de vele uren inspanning van de jeugd en de amateurs. En inspireert tegelijkertijd.
Meisjes op het voetbalveld
Zondag 16 juli spelen in de openingswedstrijd van UEFA Women’s Euro 2017 de nationale teams van Nederland en Noorwegen tegen elkaar in Galgenwaard. De dagen erna volgen daar nog drie internationale wedstrijden. Ik verzeker: na dit EK Vrouwenvoetbal is over twee jaar het aantal meisjesteams niet te tellen op de Utrechtse voetbalvelden. Topsport inspireert. Zo gaat Utrecht bewegen.
Deze column verscheen oorspronkelijk op de website van de Utrecht Development Board, juni 2017.
Steven de Waal is vanaf de oprichting in 2009 lid van de Utrecht Development Board.