Agenda archief

4e Dag van het Toezicht: "Toezicht op het primaire proces"

Op 16 mei verzorgt Steven de Waal een van de masterclasses tijdens de Dag van het Toezicht in Papendal. Deze dag wordt – inmiddels voor de vierde keer – georganiseerd door NVTZ, VTOI, VTW, NVTK, NVTC en VITP, allemaal verenigingen van toezichthouders op maatschappelijke organisaties.
Steven de Waal zal vooral een vergelijking trekken vanuit het thema ’toezicht op het primaire proces’ met voetballen (hij is voorzitter van de Stichting Continuïteit FC Utrecht) met de volgende introductie op zijn workshop:
Voetballen en Toezicht: De Transparantie van een vol stadion en een fanatieke aanhang
Voetballen gaat om presteren, in het volle licht van een stadion dat elke 2 weken gevuld wordt met 20.000 geëmotioneerde deskundigen. Voordeel: de echte prestaties kunnen niet verborgen blijven, de meritocratie staat voluit aan, dat heet ‘door-selecteren’. Voetballen gaat ogenschijnlijk om ‘niets’ (balletje, 22 spelers), maar tegelijk om ‘alles’ (emotie van winnen en verliezen, imago en aantrekkelijkheid stad, economische factor, ambities van jonge voetballers, disciplinering, emancipatie en integratie van moeilijke groepen). Publiek en politiek belang en dus druk en emotie zijn heel groot. In die heftigheid lijken bestuur en toezicht niet belangrijk. Dat is schijn: stabiliteit, vertrouwen, financiële redzaamheid, daadkrachtig optreden, aan- en verkoop beslissingen zijn cruciaal. De invloed van de emotie op bestuur is groter dan van bestuur op emotie (‘Een bal op de paal en het bestuur deugt niet’). Kern dus: duidelijke doelen en missie, heldere rolverdeling, duidelijke communicatie, rechte rug, en dat alles niet als management verhaaltje, maar in de ogen van de fanatieke aanhang.  Wat betekent dat voor het toezicht?
Klik hier voor meer informatie en inschrijven.

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button