Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Agenda archief

Topcourse ‘Praktische wijsheid’, over leiderschap en innerlijk kompas

Bijdrage aan driedaagse Topcourse van Avicenna

Revival van de klassieke deugdethiek

Avicenna organiseert een driedaagse Topcourse met topexperts over leiderschap en innerlijk kompas.Goed leiderschap en bestuur? In de afgelopen jaren is veel geïnvesteerd in extra toezicht en controle. De regeldruk is toegenomen en wetgeving aangescherpt in de hoop dat daarmee wellicht de kwaliteit van leiderschap zou toenemen. Maar het is effectiever veel meer te investeren in de ontwikkeling van het eigen innerlijk kompas van leiders. De ‘klassieke deugden’ van Aristoteles (zoals moed, matigheid, rechtvaardigheid, medemenselijkheid, generositeit) vormen daarbij een uitstekend ijkpunt.

Wat Aristoteles ons leert over leiderschap

In de driedaagse Topcourse ‘Praktische Wijsheid’ van Avicenna is de ‘deugdethiek’ van Aristoteles cruciaal. Lange tijd is deze ethiek wat op de achtergrond geraakt, maar sinds enkele decennia heeft zij een ware ‘revival’ meegemaakt. De aanleiding hiervoor is vast te vinden in de toegenomen complexiteit waarmee de samenleving en de economie geconfronteerd worden. De vraag die in de deugdethiek centraal staat is hoe je een voortreffelijk mens kunt worden. Het korte antwoord daarop is: door te werken aan het ontwikkelen van een goed karakter. Iemand met een goed karakter beschikt over een aantal deugden, zoals moed, matigheid, rechtvaardigheid, medemenselijkheid, generositeit, en dergelijke.

“Het innerlijk kompas kan niet worden overschat”

Maar omdat elke situatie weer anders is, zijn algemene regels ontoereikend als leidraad voor het morele handelen. Daarom is praktische wijsheid en een innerlijk kompas vereist om in elke situatie de juiste maat en combinatie van deugden te vinden, die voor die specifieke omstandigheden vereist zijn. Karaktervorming vereist permanente oefening en het leren van de voorbeelden van excellente anderen. In deze opvatting van ethiek is een voortreffelijk mens ook altijd iemand, die een voortreffelijke bijdrage levert aan de gemeenschap.

Tijdens de eerste dag met als thema Karaktervorming zal Steven de Waal ingaan op zijn concept ‘maatschappelijk leiderschap’.

Voor meer informatie over en aanmelden voor deze Topcourse:
Avicenna, academie voor leiderschap

Related Articles

Back to top button