Agenda archief

Algemene vergadering CNV Connectief: opkomst Disruptief Burgerschap en grote impact op arbeid en polderpaternalisme

Op maandag 19 maart kwam de algemene vergadering van CNV Connectief (de vakbond voor overheid, publieke diensten, onderwijs, zorg en welzijn) bijeen om een nieuwe sectorvoorzitter Zorg & Welzijn te kiezen. Steven de Waal heeft tijdens deze vergadering een lezing verzorgd over het thema ‘Burgerkracht met Burgermacht‘, toegespitst op het meer strategische item, waar hij nu al meer dan 1,5 jaar, vaak ook internationaal, lezingen over geeft: Disruptief Burgerschap.
Zoals iedereen die strategisch vooruit kijkt in de publieke sector weet is de publieke arena door de nieuwe ICT technologie├źn van de burger geheel veranderd. Politici in Den Haag denken nog dat ze een referendum kunnen afschaffen, terwijl referenda door en van burgers er hierdoor permanent zijn en veel macht uitoefenen. De democratie is al gedisrupteerd, zoals De Waal geanalyseerd heeft in een FD Essay. Dat begint de klassieke pers nu ook door te krijgen. Zowel NRC als Volkskrant hadden dat weekend artikelen over resp. de macht van supporters bij voetbalclubs en instituten die moeten terugkomen op eerdere standpunten door de macht van burgers, zoals rond Oostvaardersplassen en ING casus. Dit bevestigt een van de belangrijkste conclusies in de disruptieliteratuur: CEO’s (en dus ook professionele politici) zien het als laatste, gevangen als ze zitten in de zelfgenoegzaamheid van hun hoge positie, maar in een achterhaald businessmodel!
Hij heeft zijn betoog geïllustreerd met veel actuele voorbeelden en is daarbij ook ingegaan op het door hem neergezette concept van PolderPaternalisme.
Een mooi thema in de week van de gemeenteraadsverkiezingen.

Related Articles

Back to top button