Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Bijdrage aan Ingendael Discours 2022 ‘Minder zorg en meer gezondheid’ – Blommestein Groep

24 augustus 2022 - 26 augustus 2022

Kijk hier voor een terugblik op het IngendaelDiscours 2022, incl. een aantal recensies en artikelen ter inspiratie.

Aankondiging en toelichting

 

‘Het nieuwe narratief: minder zorg en meer gezondheid’

Het denken over toekomstbestendige gezondheidszorg én de financiering ervan, vraagt om het doorbreken van het medische narratief. De opgaven ín de zorg wijzen tegelijkertijd de oplossingsrichting, búiten de zorg: het beteugelen van de zorgvraag vraagt om verandering van gedrag (meer gezondheid) en verwachtingen (minder zorg), stijgende kosten dwingen tot keuzes (waarvóór wíllen we betalen) en het personeelstekort maakt dat we zorg op afstand (en digitaal tenzij…) zullen moeten omarmen.

Het narratief verandert, en daarmee ook dat van het Ingendael Discours. 

Het perspectief verschuift van ‘zorg voor de patiënt’ naar ‘gezondheid van de bevolking’. En dat vertaalt zich tijdens het IngendaelDiscours op het nog sterker inzetten op ‘denkkracht van buiten’. De oplossing ligt (deels) buiten de zorg en die brengen we dan ook naar binnen. De traditionele zorgdriehoek van arts, patiënt en verzekeraar, wordt uitgebreid met nieuwe stakeholders die bijdragen aan zorg én gezondheid; op het gebied van voeding, gedrag, schulden, leefomgeving, privacy en werk. Het zijn de nieuwe parameters van het gezondheidslandschap die we tijdens het Discours verkennen.

Keuzes en Kansen

De 12e editie van de ‘zomerse studiereis voor zorgbestuurders in eigen land’ daagt de bestuurlijke top van de Nederlandse zorgsector uit om – samen met stakeholders van nu en morgen – het gesprek over keuzes en kansen te voeren. Over meer gezondheid en minder zorg. Over het verplaatsen van de financieringsstromen van zorg naar preventie? Over gezondheidsallianties die maatschappij-breed, maar ook individueel voor patiënt, arts en zorgorganisaties, bijdragen aan gezondheid. Maar ook de harde ‘zorgvraagstukken’ gaan we niet uit de weg, zoals meer centrale sturing, verdere concentratie, uitsluitend vergoeden van zorg die wérkt, het recht op digitale zorg en samen beslissen als voorwaarde.

Steven de Waal zal gedurende het IngendaelDiscours het debat actief volgen, eraan bijdragen en op belangrijke momenten het ‘ongemakkelijke gesprek’ verder aanjagen en stimuleren door keynote speeches.

Back to top button