Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

College ‘Van Crisis tot Transformatie in de Zorg’ – UvA Kring Andragologie

17 september 2024 | 18:30 - 21:00

Dit najaar start een reeks colleges rond het laatste boek van Steven de Waal ‘Het zal mijn zorg zijn; 7 routes naar een gezond zorgstelsel’. De collegereeks ‘Van Crisis tot Transformatie in de Zorg’ is een co-productie van Public Space Foundation en de Kring Andragologie van de UvA. Vijf dinsdagavonden met koplopers in de zorg: Paul Habets (huisartsenzorg), Linda Terpstra, Anke van Dijke (geweldgerelateerde zorg), Ingrid Rebel (jeugdzorg), Frido Kraanen (woon zorg), Jos de Blok (thuiszorg), Marcel Canoy (zorgzame buurten) en Albert Jan Kruiter (nieuwe oplossingen in zorg).

Tijdens de coronacrisis is het verder duidelijk geworden dat de gezondheidszorg in de Westerse landen al vóór de pandemie aan fundamentele herijking, reflectie en nieuwe wegen toe was. Het is daarom tijd om voortvarend stappen te zetten in de richting van structurele veranderingen van ons zorgsysteem. De huidige kwaliteit van zorg is in de toekomst niet meer op te brengen, we moeten dringend andere keuzes gaan maken. Dat is het uitgangspunt van het boek van Steven de Waal waarin hij aangeeft hoe koplopers in de zorg, tegen de dominerende bestuurlijke cultuur in, van onderop al lang fundamenteel experimenteren met veranderingen en zorg­innovaties realiseren. In de collegereeks worden deze zorginnovaties van koplopers verkend.

We doen dat door een aantal van de civil leaders die in het boek van Steven de Waal zijn opgevoerd en in het zonnetje gezet, in deze colleges aan het woord te laten. Over hun zorginnovatie (Wat is daar goed aan? Wat hebben de patiënten er aan en wat vonden die ervan? Waarom hebben we het zo gedaan?) en hun civil leadership (Waar liep ik tegenaan? Wie lagen er allemaal dwars? Waar zaten de grootste medestanders en bondgenoten? Vanuit welke drive en waarden wilde ik dit perse doen?).

17 september: huisarts Paul Habets

Huisarts Paul Habets zette zich aan het eind van zijn loopbaan nog in als maatschappelijk leider met het oprichten van Het Zorgkwartier. Eerder al stond hij onder meer aan de wieg van Vitaal Vechtdal in het Overijsselse Vechtdal. Dit is een groot samenwerkingsverband gericht op gezondheid en vitaliteit van inwoners. Het is dan ook breder dan alleen de professionele zorginstituten en omvat scholen, gemeenten en werkgevers. Er zijn samenhangende activiteiten op het gebied van zorg, onderwijs, werk, wonen en vrije tijd. ‘Onze overtuiging is dat je alleen vanuit een gezamenlijke aanpak in de regio goed kunt werken aan het stimuleren van gezond en actiever leven (preventie).’

Habets: ‘De leraar, de pastoor, de dokter, de notaris: ze trokken zich, vaak gedwongen door allerlei eisen aan hun vak, terug in hun lokaal of spreekkamer. De maatschappelijke betrokkenheid van de hoger opgeleide burgers en het op zich nemen van publieke taken verschraalt daardoor. Maar een gezond publiek domein vereist dat mensen ook buiten hun werk actief zijn. Met mijn college wil ik ieder die nog twijfelt of je een bijdrage aan de publieke zaak kunt leveren over de streep trekken: het geeft een positieve uitdaging naast het dagelijkse werk.’

Download hier de flyer met informatie over de collegereeks en de sprekers

Back to top button