Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lancering Stichting Constitutie voor de Commons

20 maart | 14:00 - 16:00

Het is tijd dat we de Commons écht serieus nemen. Commons, gemeenschappen, meenten, burgercollectieven: een verzameling namen voor een beweging van onderop, van mensen die hun ding samen gaan doen.
Zij gaan het met elkaar aan en dat doen ze tegen de klippen op. Want ze worden niet goed gezien; de overheid en de markt laten de Commons vaak liggen. En dat is jammer, want we hebben weerbare burgers nodig en een weerbare samenleving, in een tijdperk van verandering.

Stichting Constitutie voor de Commons

Een vitale samenleving met vitale Commons. Dat is de ambitie van de stichting Constitutie voor de Commons.
De stichting draagt bij aan de groei van Commons en een gelijkwaardige plek voor de Commons, naast die van de Overheid en de Markt. In de Constitutie voor de Commons gaan we toepasbare instrumenten maken, proefprocessen voeren, ons verhaal beter vertellen en verbeelden, betere wetten maken etc. Zodat de Commons over de volle linie floreren kunnen.

Op 20 maart 2024 wordt de stichting gelanceerd tijdens een event in het Huis van Actief Burgerschap in Utrecht. De volgende sprekers gaan in gesprek over de belofte en het belang van de Constitutie voor de Commons.

  • Derk Loorbach, directeur van DRIFT, over de noodzaak en functie van de Commons in de maatschappelijke transities. Zonder sterke Commons gaan de transities niet lukken.
  • Thijs Lijster, cultureel filosoof, Rijksuniversiteit Groningen, over het perspectief van de mens in de Commons. De mens is onder juk van overheid en markt van zichzelf vervreemd. De Commons geven de mens weer zingeving en zelfwaarde.
  • Anne Hilderink, beeldend Kunstenaar, grondlegger en ontwikkelaar van Gebiedscoöperatie Klooster&Buren, over de ‘genius loci’ en de rol die dit speelt in haar werk. En over de rol van cultuur in de gemeenschap en over de rol van cultuur in Nederland als hefboom in de transitie van autonomie van overheid en markt naar de commons. Cultuur is altijd nodig voor een samenleving met vitale commons.
  • Floor Ziegler, stadmaker, Stadsmakerscoöperatie en Huis voor Actief Burgerschap, over de waarde van ontmoeten en luisteren als stille maar o zo belangrijke krachtbron voor de Commons. Luisteren is het goud van Commons en het is de grootste uitdaging voor ons allen in de Overheid, Markt en de Commons.
  • Jurgen van der Heijden, coördinator van de Ella Vogelaar Academie, over de ontwikkelingen in het recht ten faveure van de Commons (zoals oefenrechtbank, proefprocessen etc). Is er een Grondrecht voor de Commons nodig? Een recht dat erkenning geeft aan de unieke meerwaarde van Commons.
  • Steven de Waal, voorzitter Public Space Foundation, over leiderschap in de Commons en wat dit vraagt van mensen in de Commons en juist ook in het institutionele systeem. Voorbij retorische vrijblijvendheid en polderpaternalisme. Een sterke Commons impliceert ook sterke maatschappelijke leiders, initiatiefrijke mensen die anderen op sleeptouw nemen. Publiek leiderschap in de Commons is een essentiële succesfactor. Die Commons Academie moet er komen.

Jeroen den Uyl, bestuurder van de stichting Constitutie voor de Commons, zal vragen en antwoorden met de aanwezigen modereren.

Hier is in de loop van maart de website van de Stichting Constitutie voor de Commons te vinden.

Gegevens

Datum:
20 maart
Tijd:
14:00 - 16:00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:

Locatie

Huis van Actief Burgerschap, Bibliotheek Utrecht
Neude 11
Utrecht, Nederland
Back to top button