Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing ‘Disruptie van democratie en noodzaak maatschappelijk leiderschap’

16 oktober 2019 | 20:00 - 22:00

De gemeente Harderwijk organiseert jaarlijks de Maand van het Burgerschap. De Gelderse Academie levert daaraan een bijdrage met een tweetal openbare bijeenkomsten. 

Tijdens de bijeenkomst op 16 oktober 2019 geven een drietal vooraanstaande sprekers (Steven de Waal, Jornt van Zuylen en Dorien Brunt) hun visie op verschillende aspecten die te maken hebben met democratisering en burgerparticipatie. Bij de drie inleiders gaat het om de trend van verdergaande democratisering, met als kernvragen: wat zijn de achterliggende trends en wat betekenen die voor de verhoudingen tussen burgers, burgerinitiatieven en overheden? De vooronderstelling is dat de burger mede als gevolg van allerlei ontwikkelingen (technologieën, verval nationale staten, gevoel van verliezen van greep op het eigen leven, verantwoordelijkheidsgevoel voor de eigen leefomgeving) meer invloed wil uitoefenen, dat de democratie dus volop levendig is, maar dat de uitkomst (als die er is) nog onduidelijk is en dat de verhoudingen zich nog moeten uitkristalliseren.
De rode draad is: wat wordt het nieuwe samen- (maar ook tegen)spel tussen de verschillende betrokken partijen, en welke aanbevelingen kunnen de inleiders daarover geven.

  • Dr. Steven de Waal zal spreken over disruptieve democratie en de noodzaak van burgerinitiatieven
  • Jornt van Zuylen zal ingaan op de rol van overheden die een belangrijke onderdeel zijn van het democratiseringsproces, zowel in faciliterende als remmende zin
  • Dr. Dorien Brunt zal vanuit haar expertise de mogelijkheden en valkuilen toelichten die samengaan met samenwerkingsverbanden tussen burger en lokale en provinciale overheid en belangengroepen

Na de drie inleidingen is er gelegenheid tot het stellen van vragen en discussie.

Wees welkom
De lezingen worden gegeven in samenwerking met de gemeente Harderwijk. Beide avonden worden afgesloten met een hapje en drankje. In verband met de catering en zitplaatsen aanmelden via emailadres gelderseacademie@gmail.com met vermelding van de avond die men wil reserveren.

Download hier de presentatie van Steven de Waal

Gegevens

Datum:
16 oktober 2019
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:
Site:
https://gelderseacademie.weebly.com/lezingen.html

Locatie

Raadszaal van het Huis van de Stad Harderwijk
Havendam 56
Harderwijk, 3841 AA Nederland
Back to top button