- Dit evenement is voorbij.
Lezing voor filosofen: Disruptie van de democratie bij Filosofisch café ISVW
17 maart 2019 | 15:00 - 17:00
Elke derde zondag van de maand vindt er op het Landgoed ISVW een Filosofisch café plaats. De Vrienden van de ISVW organiseren dit evenement. Op 17 maart 2019 verzorgt Steven de Waal een lezing waarna hij met de aanwezigen in discussie gaat.
Dit Café is een vervolg op het Café van 20 januari dat ‘Botsende waarden’ als thema had. Toen is intensief gesproken over gele hesjes en groene elite, over winnaars en verliezers van de globalisering en over de groeiende ongelijkheid in inkomen en vermogen. Verschillende ‘pitchers’ hebben bepleit hoe dialoog, saamhorigheid en participatie tot oplossingen kunnen leiden. Duidelijk was ook dat de culturele en sociaaleconomische tegenstellingen groot zijn en tot steeds meer frictie en spanning kunnen leiden.
Politieke partijen, vakbonden en de traditionele media zijn niet langer leidend maar volgend
Steven de Waal zal vanuit zijn strategische achtergrond en perspectief zijn licht laten schijnen op de onderliggende ontwikkelingen, de inschatting van de effecten daarvan en de noodzakelijke maatschappelijke veranderingen, waaronder de noodzaak van een heel nieuw (publiek) leiderschap. Hij baseert zich daarbij op zijn twee laatste (Engelstalige) boeken: zijn proefschrift over ‘The Value(s) of Civil Leaders’ (Eleven 2015) en zijn boek ‘Civil Leadership as the Future of Leadership. Harnessing the disruptive power of citizens’ (Amazon en managementboek.nl). Centraal in zijn benadering staan de omwentelingen in communicatie, opinievorming en besluitvorming in het publieke en politieke domein. Met Twitter, Facebook en andere social media is er een permanente publieke tribune ontstaan (door hem geanalyseerd als de 3e nieuwe revolutie van de mensheid: #digitalcivilrevolution). Iedereen is journalist geworden en opinies en oordelen worden razendsnel gevormd. Politieke partijen, vakbonden en de traditionele media zijn hun vanzelfsprekende positie en rol kwijtgeraakt. Ze zijn vaak niet langer leidend, maar volgend, zowel qua agenda en belangrijkheid van issues als in publieke opinie.
Wat betekent deze revolutie in communicatie voor de maatschappelijke organisatie en democratische besluitvorming? Welke eisen stelt zij aan burgers en politici? En bovenal: hoe kunnen we de botsing van waarden en belangen in goede banen leiden door nieuw leiderschap te vertonen en waar komt dat dan vandaan in deze voortgaande revolutionaire omwenteling?
Omdat De Waal zich daarbij mede zal baseren op zijn proefschrift, hierbij een link naar een samenvatting van ‘The Value(s) of Civil Leaders’.
Download hier de presentatie van Steven de Waal
Lees hier een terugblik van Steven de Waal op deze middag die ook werd gepubliceerd in het Vriendenmagazine van ISVW (pdf).