PublicatiesMaatschappelijk leiderschapVideo's

Chaos in de jeugdzorg: hoe komen we er uit? – video

In gesprek met Ad Verbrugge - De Nieuwe Wereld TV

Ad Verbrugge in gesprek met Steven de Waal, oprichter en voorzitter van Public Space Foundation, over diens medewerking aan het recent gepubliceerde rapport betreffende de jeugdzorg. “Concurrentie in de zorg is niet slecht. Het gaat mis bij het winstoogmerk.” [Lees verder onder de video]

De jeugdzorg in Nederland verkeert in zwaar weer. Sinds haar decentralisering ligt zij in handen van de gemeenten, maar deze ontbreekt het vaak aan de gepaste expertise. Gevolg is een kluwen aan onafhankelijke, door de gemeente ingehuurde instanties, waartussen de patiënt, zowel als de zorgverlener, volledig de autonomie dreigt te verliezen. Wie is er nu uiteindelijk verantwoordelijk voor het leveren en beoordelen van onze zorg? “De gemeente is op de stoel van de professional gaan zitten,” zegt Steven de Waal. Samen met denktank Jeugdsprong bracht hij een rapport uit waarin de problemen worden aangekaart en in theorie gerectificeerd. “In plaats van alles door de gemeente te laten oppakken hebben we een sterke eerste lijn nodig.” Inspirerende vergezichten met Steven de Waal. 

0:00 intro
0:18 Wat heb jij de afgelopen jaren met jeugdzorg zien gebeuren?
3:53 Is het sommige gemeenten wel gelukt jeugdzorg te organiseren en sommige niet?
7:59 Zijn er nu meer private partijen betrokken?
10:47 Wat is een maatschappelijke onderneming als je het hebt over jeugdzorg?
15:23 Hebben gemeentes wel de expertise om goed zorg in te kopen?
17:10 Waar ging het fout?
23:50 Wordt er te weinig holistisch gekeken door gemeente?
26:39 Hoe zijn de professionals zo in de verdrukking gekomen?
35:15 Is het bewustzijn rond de problematiek gegroeid?
37:15 Hoe ziet jullie nieuwe plan eruit? Hoe komt de expertise bij de gemeente terecht?
43:34 Welke landen gaan ons hier als voorbeelden in voor?
45:05 Wat moet centraal geregeld worden, volgens jullie?
52:01 Hoeveel kans van slagen heeft dit voorstel?

De Nieuwe Wereld TV is een platform dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering. Het is een initiatief van journalist Paul van Liempt, filosoof Ad Verbrugge en David van Overbeek De Nieuwe Wereld TV wordt gemaakt in samenwerking met Centrum Ethos aan de VU en Filosofische School Nederland.

Related Articles

Back to top button