Agenda archief

Doe meer met je publiek: Moderniseer&Innoveer cultuursector! (Conferentie Digitalisering van Cultuur en Erfgoed)

Op 16 mei organiseert DEN de conferentie Digitalisering van Cultuur en Erfgoed in Amersfoort. Tijdens deze conferentie staat de ontmoeting tussen de erfgoedsector en de cultuursector centraal.
Erfgoed is cultuur die we willen doorgeven aan de toekomstige generaties. Technologie speelt een steeds grotere rol in de processen en producten van de cultuursector die (op termijn) cultureel erfgoed worden. Cultuurmakers en erfgoedinstellingen leggen digitale collecties aan die hergebruik mogelijk moeten maken. Een filmopname in 360° brengt de kijker tot in het hart van een voorstelling. Dans gefilmd met behulp van ‘motion capture’ maakt de wetenschappelijke analyse van bewegingen mogelijk. De samenwerking tussen kunstenaars, wetenschappers, ICT’ers en publiek leidt tot een boeiende mengeling van innovatieve culturele experimenten.
Steven de Waal verzorgt, samen met Ellen Fleurbaay, de parallelsessie Haal meer uit je publiek: werken met de community
Deze inspiratiesessie heeft als doel te laten zien dat je op verschillende manieren interactie kan hebben met je publiek, nog steeds passend bij en zelfs versterkend van je culturele boodschap, missie en profiel. Niet als technologisch toetje of ook willen meedoen met modernigheid, ongeveer zoals een zgn. IPad-school. Op welke manieren zou je je publiek kunnen betrekken bij je projecten of hoe zou je het publiek in kunnen zetten? Binnen de erfgoedwereld zijn er initiatieven als VeleHanden ontwikkeld om archieven te laten ontsluiten door liefhebbers. Binnen dit soort projecten kan er vervolgens een community ontstaan van vrijwilligers die de archieven een warm hart toedragen en die elkaar helpen en motiveren en daarmee het cultureel erfgoed op een cultureel verantwoorde manier verder helpen!
De community wordt steeds belangrijker in de erfgoed- en cultuursector. Instellingen concurreren met elkaar om de aandacht van potentieel publiek. Maar het is ook belangrijk om het moderne publiek, getraind in de moderne sociale ICT technologie,  te raken, mee te nemen en zelfs te laten co-produceren. Door bewust te zijn van de nieuwe, ook technische mogelijkheden en buiten de gebaande paden te treden, kunnen instellingen wellicht meer uit hun publiek halen en tegelijk hun culturele missie versterken. In deze sessie laten we aan de hand van inspirerende voorbeelden als VeleHanden en Publiek Geeft Sterren zien welke mogelijkheden er zijn om te werken met je publiek.
Daarnaast zal Steven de Waal ingaan op de veranderende relaties tussen cultuurinstellingen en hun publiek onder zijn motto: de disruptieve burger.
Kijk hier voor meer informatie en aanmelden
Download hier de presentatie van Steven de Waal en kijk hier voor een verslag, foto’s en een liveblog.

Related Articles

Back to top button