Maatschappelijk leiderschap
De veranderingen in de culturele sector: Tijd voor nieuw leiderschap.
Steven de Waal (Public Space) start op conferentie van Utrechtse en Antwerpse onderzoekers en kunstmanagers een publiek debat over leiderschap in de culturele sector.
“Er dreigen misverstanden over het soort leiderschap dat nodig in de culturele sector. Zo wordt gesproken over een ‘sterke lobbyist’ of een ‘fundraiser’. Dit zijn niet meer de benodigde kwalificaties voor goed cultureel leiderschap. Ook het verleden biedt geen houvast. We kunnen niet terug naar de ‘perfecte subsidiedirecteur’. De scheiding tussen zakelijk en artistiek leiderschap is achterhaald. Het bedrijfsleven biedt voor de culturele sector geen kant en klare rolmodellen. De huidige conflicten tussen Raden van Toezicht en de directies duiden op een vraag naar ander leiderschap, al gaat het er soms hard aan toe. Enerzijds duiden deze conflicten op de verandering die gaande is, anderzijds kunnen ze voortkomen uit conservatieve krachten, bijvoorbeeld uit kringen van de zittende artistieke staf of het eigen publiek. Een actuele visie op cultureel leiderschap is daarom cruciaal voor het voortbestaan van de instelling.”
Aldus Steven de Waal (oprichter en voorzitter Denktank Public SPACE) in zijn inleiding op de komende conferentie, georganiseerd door Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en Antwerp Management School op 13 september as.
De Waal: “Deze moeilijke tijden stellen de vraag naar leiderschap centraal in de culturele sector. Grote, soms zelfs existentiële financiële druk, een vijandig politiek klimaat en onverwacht zwakke steun uit de samenleving zetten instellingen en bestaande routines onder grote druk. Cultureel leiderschap moet nu visie en daadkracht ontwikkelen, gericht op nieuwe wegen, een ander cultureel proces, andere netwerken, een ander imago. De culturele sector heeft nu behoefte aan maatschappelijk gericht cultureel ondernemerschap, een mix van een artistieke visie en ondernemerschap.”
Volgens de Waal, die onderzoek doet naar ‘civic leadership’, heeft de samenleving behoefte aan een leiderschap dat uitgaat van de publieke meerwaarde van cultuur en leidinggeeft aan de huidige transformatie, met veel oog voor het creatieve kernproces van de cultuursector. Kernwoorden zijn: waarden gedreven, professioneel betrokken, creatief en ondernemend. Juist dat type komt hij nauwelijks tegen in de culturele sector.
In zijn inleiding zal de Waal deze conflicten en de achterliggende, soms tegenstrijdige beelden van noodzakelijk cultureel leiderschap behandelen.
Beste Steven,
Ik ben momenteel bezig met de opzet voor mijn onderzoek voor de Master of Arts in Arts Management aan de HKU. Een tijdje terug heb je al een keer les gegeven aan mijn groep zoals je misschien nog wel kunt herrinneren!
Ik ben erg geinteresseerd in authentiek leiderschap en zou graag willen onderzoeken wat het effect is van deze leiderschapsstijl op culturele organisaties.
Je schrijft zelf dat nieuw leiderschap nodig is, authentiek leiderschap wordt momenteel aangeschreven als dé nieuwe leiderschapsstijl… wat is jou visie mbt authentiek leiderschap hierin? Zullen culturele organisaties ten goede hun cultuur kunnen veranderen dmv autehntiek leiderschap?
Ik zie je reactie graag zsm tegemoet! Hartelijke groet en een fijne dag!
Manon vd Knaap
Manon, een keer doornemen? De HKU gaat er ook mee door met dit thema, meen ik. Steven de Waal
Zie nu je reactie pas! Heel graag! Ik mail je even!