Maatschappelijk leiderschap

Aftrap lijsttrekkerscampagne Zwolle: ‘Het zijn de banen, sukkel!’

Maandagavond hadden we ons eerste regiodebat in Zwolle. Alle lijsttrekkers kennen elkaar, maar zijn toch gespannen. En zo hoort het ook als je een nieuwe bijdrage wil leveren aan de partij. Ik vond dat ik gemakkelijk aan de hand van de concrete vragen uit de zaal kon antwoorden en mijn punten kon maken.
Kern van mijn boodschap: “Het zijn de banen, sukkel“. Natuurlijk in wat beschaafdere bewoordingen, het blijven belangrijke en goede partijgenoten waarmee je in debat bent. Desondanks: de internationale concurrentie verandert, de strijd gaat toenemend tussen landen (en hun bedrijfsleven) en niet tussen bedrijven, en mensen zien de bedreigingen van de globalisering recht op zich afkomen: de bankencrisis, de klap op de pensioenen, de huizenprijzen die onder druk staan, de vreemde arbeiders uit Polen, Roemenie, Albanie, en oh ja, daar zitten toch ook nog moslims tussen. Maar daar gaat het dus niet om: we moeten als PvdA de mensen weer houvast bieden, we hebben de economie teveel overgelaten aan rechts. Het gaat om sterk èn sociaal.

Weg met de oude ideeën over het bedrijfsleven

Rond de economie moeten we creatiever en moderner worden en dus af van de oude liberale ideeën over het vrijlaten van het bedrijfsleven en dat dan de welvaart wel automatisch in dit kleine landje neerslaat. De Europese Unie is ook niet meer onze bondgenoot, want breekt eigenlijk onze nationale samenwerking open. Het had allemaal veel herkenning in de zaal.

Belangrijke ‘aanhakers’ in de discussie:

  • Wat kunnen we leren van de SP?

Mijn antwoord: dat zij de enige waren met een lang verontwaardigd betoog in hun verkiezingsprogramma over de top van de banken en wat daar mis was. De maatschappelijke moraal die ontbrak.  En dat ik vind dat die discussie over de Nederlandse bestuursstijl nog lang niet klaar is en zich ook uitbreidt tot de publieke sector. Dat we nog op teveel plaatsen een bobo of regentenmentaliteit zien. Dat de PvdA daar veel last van heeft omdat veel publieke diensten worden geleid door (ex-) PvdA- ers en dat we dus moeten gaan voor een morele agenda voor bestuurders. Dat komt mooi uit: want heel veel daarvan zitten in de Eerste Kamer, kunnen we daar beginnen met een nieuw type!

  • Moeten we samenwerkingsgesprekken starten met Groen Links en D66?

Mijn antwoord: Neen. Slechtst mogelijk moment, omdat ik ga voor de Slag om de Eerste Kamer en die is in maart 2011. Het vertroebelt opnieuw ons profiel: op wie stem je dan als je op de PvdA stemt? En het heeft ook geen zin: de kiezer is zo zwevend dat elk goed en helder geluid een grote kans maakt op veel zetels. Zet daar dus op in. Programmatische samenwerking rond moties in de beide Kamers is prima, niet partijen proberen te bundelen. Dat is arrogantie naar de kiezer.

  • Hoe beschermen we onze waarden en rechtsstaat het beste: door te vechten of door beleefd te blijven?

Mijn antwoord: ik zet in op strijd. Dat is nu aan de orde. Met deze plannen en dit gedoogakkoord wil je geen samenwerking. De wereld van de jaren 50 of de jaren negentig, die beschaafder waren in het publieke debat en de media, krijg je niet terug door daar beleefd om te vragen, door zelf alleen maar beschaafd te blijven, we zullen moeten strijden voor onze kiezers en onze waarden. Ik wil weer dat een voetbalstadion vol zit met PvdA stemmers, maar we bereiken dat alleen door heel hard te werken aan koers, imago en personen van de PvdA en verkeerde ideeën te bestrijden. De strijdlust terug in de PvdA.

  • Donatie uit de Eerste-Kamervergoeding

Ten slotte heb ik me solidair verklaard met Jan Hamming die van de gemeenteraad van Tilburg een deel van zijn uren en vergoeding moet inleveren als hij verkozen wordt tot fractievoorzitter. Ik heb daarop aangegeven dat ik de helft van de tegemoetkoming van de Eerste KAmer zal weggeven aan een goed doel. Ik denk nu zelf aan The Hunger Project, omdat die internationaal op een ondernemende manier de eigen kracht van mensen in ontwikkelingslanden proberen te versterken en ik het ook ken van het FC4Y programma van FC Utrecht. Maar ik denk dat ik dit ga bestemmen na een poll op mijn site. Mij gaat het er vooral om hiermee te laten zien dat ik dit niet doe voor het baantje, ik heb nog nooit een baantje of vergoeding via de PvdA gekregen voor mijn werk voor de partij en vind dat ook niet nodig. Daar doe je het niet voor.

Related Articles

Back to top button