Agenda archief

DebatVoorzitter: Waarheen met de zorg, een visie op zorgverkoop

In het Nederlands gezondheidszorgstelsel – gebaseerd op de mythe van marktwerking, door mij echter al vele jaren #ChinaZorg genoemd – is de term ‘zorginkoop’ wel geland voor de rol van de zorgverzekeraars, maar de tegenhanger ‘zorgverkoop’ eigenlijk om even mythologische redenen niet. Zorgverkoop wordt alleen geassocieerd met zorg op commerciĆ«le basis, terwijl het dus de tegenhanger aan de kant van de zorgaanbieders (een wel geaccepteerde term) is van de onderhandelingen met de zorgverzekeraar.
De Blommestein Groep is er, samen met MSD, de grootste pharmaceut in Nederland, in geslaagd deze zeer belangrijke functiegroep van zorgverkoop professionals bij elkaar te halen. Zij zijn immers de bemiddelaar en mede-onderhandelaar tussen professionals en management in de zorg aan de ene kant en de accountmanagers en financieel-administratieve mensen van de zorgverzekeraars aan de andere kant. Hun afspraken bepalen niet alleen het volume en het bijbehorende budget dat geproduceerd mag worden, maar ook de bandbreedtes, de productindelingen, de innovaties en de ketenafspraken eromheen. Zij zitten aan het stuur van het geld en de zorgproductie.
Mooie groep en mooi debat om op verzoek van de Blommestein Groep voor te zitten. Belangrijk onderwerp aan mijn kant: begint het maatschappelijk ondernemerschap van zorgverzekeraars en zorgaanbieders nu eindelijk te werken voor de public value van onze zorg, waardoor die rare centralistische planningsafspraken (het Chinadeel van onze zorg), niet langer nodig zijn?
Deelname op uitnodiging

Related Articles

Back to top button