Agenda archief

Een nieuw WoonRuimteVerdeelsysteem

Op 23 maart is Steven de Waal een van de ‘voorspellers’ tijdens het evenement ‘Denk mee over een nieuw WRV’ georganiseerd door HabiTask.
Het huidige systeem van woonruimteverdeling is failliet. Het suggereert lange wachttijden, die in praktijk erg blijken mee te vallen. Om vrijkomende woningen eerlijk te verdelen, maken corporaties gebruik van woonruimteverdeelsystemen. Mensen kunnen reageren op beschikbare woningen, en vaak wordt o.b.v. inschrijfduur bepaald wie de woning krijgt. Dit leidt tot lange wachtlijsten, waarin actief woningzoekenden en woonduuropbouwers door elkaar heen staan. Kortom: Het loopt niet! Het systeem loopt vast en wij geloven dat dit beter kan. Daarom organiseren RIGO en HabiTask: “Denk mee over een nieuw WRV!”
In 3 rondes van 40 minuten worden steeds 3 types gasten uitgenodigd om hun visie te geven. Daarnaast is er een 4e stoel, waarop u kan aanschuiven om mee te discussiëren. Geen talkshow, maar wisdom of the crowd, geleid door dagvoorzitter Bart Cosijn.
Steven de waal zal vanuit zijn concept van de disruptieve burger, vooral ingaan op hoe dit een typisch polder-paternalistisch instrument is (‘We know best. Ga er maar vanuit dat we u zo deskundig en zorgvuldig mogelijk behandelen. U hoeft, sterker nog: U mag, niets doen!) en dus niet meer zal werken. De directe communicatie en ruil tussen burgers zijn enorm versterkt. Burgers gaan onderling uitwisselen, buiten de woningcorporatie om, wat ze van wijken vinden en van woningen vinden. Tevens doet dit systeem niets met huurders die graag naar een wijk willen en daar betrokken willen wonen. Dat soort burgerwensen kent het systeem niet of houdt er geen rekening mee. Dus in alle zogenaamde, vooral bureaucratische eerlijkheid worden wijken gevuld met huurders die wellicht niets met die ene wijk hebben of zullen krijgen en anderen om diezelfde reden afgewezen. Tenslotte is het systeem natuurlijk niet aangepast aan het concept van burgers die een eigen burgerinitiatief nemen door het in willen richten van een eigen woningcorporatie; de wooncoöperatie. Hierover gaat zijn bijdrage.
Donderdag 23 maart om 10:00 in De Balie in Amsterdam
Kijk hier voor meer informatie en inschrijven.
Download hier de presentatie van Steven de Waal

Related Articles

Back to top button