Agenda archief

Expertmeeting: Ruimte voor Kunstenaars – Utrecht Development Board

De Utrecht Development Board (Utrecht DB) is al enige tijd bezig meer aandacht in Utrecht te krijgen voor de werkhuisvesting van de grote groep culturele werkers en kunstenaars in de stad. Dat is ook belangrijk voor een grote stad, ooit door Richard Florida aangeduid als de ‘creative class’. De meesten zoeken natuurlijk om allerlei redenen de ‘fringe’-places van een stad op: verwaarloosde uithoeken, verlaten fabriekspanden, slappe of uitgestorven delen van een winkelcentrum, woonwijken waar delen ooit van gesloopt gaan worden en dus stukken verlaten raken. Die plaatsen zijn goedkoop en nodigen uit voor hun creatieve arbeid, omdat ze niet bij het gevestigde routineuze stadsbeeld horen.
De paradoxale boodschap van de UtrechtDB is dat er officieel aandacht moet zijn voor deze onofficiƫle plekken en vooral dat die officiƫle aandacht nu net niet moet leiden tot opruimen, ordenen en plannen van die fringe-places. Tsja, voor iedere Nederlandse gemeente die nu eenmaal erg van opruimen en plannen houden, een bijna onmogelijke vraag. Toch lijkt de steun voor een poging tot die aanpak te groeien.
In een langere reeks die er hoopgevend blijft uitzien, belegt UtrechtDB opnieuw een sessie waarbij bouw- en ontwikkelpartijen en gemeente de kunstenaars ontmoeten. Belangrijk is in deze sessie dat we beslissende partijen uit de andere grote steden – Amsterdam, Rotterdam, Den Haag – hebben uitgenodigd om ervaringen en stedelijke plannen uit te wisselen. Wie weet kan Utrecht nog wat van hen leren en, net zo ongewis, misschien kan Utrecht hen nog wat leren.

Related Articles

Back to top button