Agenda archief

Festival der Bestuurskunde "Ongemakkelijke Tijden: Ontwrichtende Innovatie en Nieuw Bestuur"

Op donderdag 17 september vindt het jaarlijkse Festival der Bestuurskunde plaats in het Provinciehuis Utrecht. Het Festival kenmerkt zich al jaren door een sterk en origineel programma, waarin het thema vanuit verschillende invalshoeken belicht wordt. De sprekers die plenair of in workshops aan bod komen werken hier zeker aan mee. Diverse ministers, de voormalige premier, de voorzitter van de Europese Commissie en verschillende internationaal vermaarde wetenschappers hebben op het Festival hun standpunten voor het voetlicht gebracht. Het Festival der Bestuurskunde trekt jaarlijks circa 300 mensen uit de publieke sector: ambtenaren, bestuurders, politici, wetenschappers, adviseurs, onderzoekers en studenten.
Het thema is dit jaar: Ongemakkelijke Tijden: Ontwrichtende Innovatie en Nieuw Bestuur
Belangrijke sprekers zijn: Hans Schnitzler (auteur van het boek Het Digitale Proletariaat), Niek van Leeuwen (General Manager Benelux bij Uber) en Leon van Halder (Voorzitter Raad van Bestuur Radboud UMC). Ook zijn er verschillende interessante workshops. In de workshops praat PBLQ over Smart City: Hype or Hope?, de NSOB over 3Dprinting, SELEMCA research over Zorgrobotica en het Ministerie van Binnenlanse Zaken over Democratic Challenge (lokale democratische exprimenten).
De kennispositie en organisatiemogelijkheden van burgers zijn het afgelopen decennium enorm versterkt. In de literatuur rond strategie wordt dit al enige tijd geduid vanuit de massale invloed van de mobiele smart technologie, die tot nieuwe aanbieders leidt die klassieke business modellen onderuit halen. Burgers kunnen individueel, in realtime met elkaar en met bedrijven en instituties communiceren – individueel en collectief. We kennen de voorbeelden van Uber in de taxibranche, AirBnB in de hotelbusiness, Spotify en E-books voor de cd- en boekenwinkel en Zelfverkoop en Funda in de makelaardij. Om die reden worden ze ook aangeduid als disruptieve innovaties. Inmiddels wordt er zelfs gesproken van een nieuw soort groeps- en menigtemacht.
Maar de ontwikkelingen gaan verder. Wat als Zora de zorgrobot thuishulp wordt? Wat doet het met een stad wanneer internet en big data worden ingezet om veiligheid en een prettig bestaan te bevorderen? Wat wordt de impact van zelfrijdende auto’s? En bovenal: wat wordt dan nog de rol van de overheid? Deze ontwrichtende innovaties zorgen ook voor ontwrichting en druk op het aanpassingsvermogen van het openbaar bestuur. Rollen en verantwoordelijkheden verschuiven. Er ontstaan nieuwe vormen van voice en exit. Doe-het-zelf ambities van burgers worden gevoed en mogelijk gemaakt. Klassieke overheidssturing, zoals planning, vergunningen, of regels, schiet in veel gevallen tekort. Er worden nieuwe eisen aan overheden gesteld: wendbaarheid, responsiviteit, partnerschap, bescheidenheid.
Het Festival der Bestuurskunde 2015 is gewijd aan disruptieve innovaties en de implicaties daarvan voor het openbaar bestuur. Wij verkennen de positieve kanten van de ontwikkelingen, zoals de voorbeelden van een toenemende kracht van burgers. Zij kunnen beter organiseren, sneller leren en onderlinge solidariteit vorm geven met behulp van de digitale platforms. Een heel groot deel van de nieuwe democratische agenda van de overheid, zoals G1000 panels, referenda, peilingen, burgerinitiatieven richting parlement (zoals Ons Geld.Nu), is niet denkbaar zonder het massale bereik en gebruik door de burger zelf van deze communicatietechnologie. Denk ook aan de inschakeling van de burger bij veiligheid in de buurt, zoals Burgernet en Amber Alert, de opkomst van e-health en het streven naar smart cities We behandelen ook de schaduwzijden van disruptieve technologie en nieuwe burgermacht: digitale verruwing en pesterij, grenzeloos groepsegoïsme, high-tech crime, transnationale jihad. We zien ook een machteloze overheid die niet langer centraal kan plannen of de orde bewaken en zijn weg moet zoeken in deze nieuwe virtuele, radicaal horizontale netwerkomgevingen. Hoe om te gaan met deze disruptie, wetend dat ‘the times are a changing’?
Tijdens het festival zal ook de finale plaatsvinden van de Bestuurskunde Challenge.
Kijk hier voor meer informatie en het inschrijfformulier

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button