Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Maatschappelijk ondernemerschap

KANKERZORG als boegbeeld van innovaties in de ZORG?

Contouren komend debat

Volgende week ben ik uitgenodigd een debat voor te zitten (in het iconische Rotterdamse Hotel New York) in de reeks Panorama van de Zorg van de Blommesteingroep, met experts, bestuurders en hoogleraren rond kankerzorg. Het gaat daar om zoeken naar een nieuw, uitdagend en tegelijk hoopgevend, perspectief op de aanpak van misschien wel onze grootste ziekte: kanker.

In de voorbereiding daarnaartoe moest ik natuurlijk sterk denken aan mijn laatste boek, van mei 2023, ‘Het zal MIJN zorg zijn. 7 routes naar een gezond zorgstelsel’ over leiderschap en innovaties in de zorg, in mijn ogen de enige hoopgevende route voor de aanpak van veel problemen in de zorg. Iets wat papier producerende gremia vaak niet willen of kunnen zien. Zij zijn namelijk cultureel en qua attitude vaak niet van de innovaties en het leiderschap. Daarom zet ik die laatste in het zonnetje. Zo ook hier.

Er zitten in dat boek 3 maatschappelijk leiders die rechtstreeks iets innovatiefs doen rond kanker.

Dat zijn Suzanne Festen van het Universitair Medisch Centrum Groningen die een behandeladvies op maat heeft ontwikkeld voor oudere patiënten met kanker en Valery Lemmens van het Integraal Kanker Centrum Nederland die een interactieve Nederlandse kanker atlas ontwikkeld heeft die de impact van kanker per regio toont. De eerste methode is een praktische toepassing van het, vaak alleen met de mond beleden, principe van ‘shared decision making’ en voorkomt aantoonbaar over- of onderbehandeling. De tweede toont aan welke factoren belangrijk zijn in het veroorzaken van (sommige vormen van) kanker en biedt dus preventief inzicht. Beiden zitten in het boek onder Route 5: Ontwikkelen van zorgplatforms en platformorganisaties, omdat beiden sterk inzetten op een meer horizontale en interactieve communicatie met patiënten, dan de medische zorg vaak gewend is.

Van een heel andere orde en innovatie is Wanda de Kanter, longarts bij het Antoni van Leeuwenhoek, die zich sterk inzet in lobby, protest en rechtszaken tegen de tabaksindustrie en het roken. Dit is dus een dokter die zich rechtstreeks inzet voor preventie van de ziekte die ze in haar praktijk zoveel tegenkomt en waarin zij en haar ziekenhuis gespecialiseerd zijn! Zij wordt vermeld onder Route 7, het stimuleren van moedig leiderschap.

Twee andere routes zijn verder nog interessant in het boek. Dat zijn Route 2: Het bevorderen van gezondheid en Route 3: Het financieren van toegevoegde gezondheidswaarde (en dus niet alleen maar van productie van zorgverrichtingen of uren). Zoals alle innovaties overstijgen uiteraard ook de zorginnovaties kokertjes, budgetkaders en silo’s, dus vele, ook bovengenoemde, kunnen goed onder meerdere routes worden gerangschikt.

Ik zie uit naar dit debat en hoop dat dit soort zorginnovaties ook langskomen of ter plekke worden bedacht en opgepakt!

Related Articles

Back to top button