Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
PublicatiesMaatschappelijk ondernemerschap

Tijd voor een nieuwe rolverdeling

Interview met Steven de Waal in Management & Consulting Qaterly

In Juli 2018 interviewde Joke Twigt, Steven de Waal voor de rubriek Baanbrekers in Management & Consulting Quaterly, over zijn gedachtegoed en de motivatie achter het oprichten van Public Space.

Steven de Waal heeft een levenslange interesse in hoe private partijen en burgers kunnen bijdragen aan de publieke zaak. In een van zijn eerste boeken, Nieuwe Strategieën voor het Publieke Domein (2000), lanceerde hij het concept ‘maatschappelijke onderneming’. Die interesse in ondernemerschap ontstond al tijdens zijn jaren als consultant bij Boer & Croon. ”Het boeit mij mateloos hoe een organisatie, zeker als deze non-profit is, ondernemender kan worden.”

Vrije positie op het speelveld

Nog werkzaam bij Boer & Croon richtte Steven de Waal de denktank Public Space op. Het doel: vanuit een vrije positie het speelveld betreden. Bij zijn vertrek uit het consultancy-vak nam hij de denktank mee en vormde deze om tot een onafhankelijk platform op non-profit basis. Public Space richt zich op het bevorderen van maatschappelijk ondernemerschap en burgerinitiatief. De denktank wil “vrijheid van handelen, denken en doen … gericht op het werkelijk oplossen van maatschappelijke vraagstukken, niet beperkt door politieke ideologie of wishful thinking of wetenschappelijke routines.”

‘Met Public Space ben ik constant bezig waardepatronen duiding te geven en ter wille van creatief strategisch denken maatschappelijk te verbinden tot nieuwe allianties.’

Maatschappelijk opereren

De liefde voor het adviesvak ligt voor de Waal vooral in ‘hoe je een organisatie, de mensen daarbinnen en de maatschappij verder brengt.’ Hij hoopt dan ook dat consultants meer maatschappelijk en impactvol aan de slag gaan. Zelf stimuleert hij dit door in publicaties en lezingen met de bestuurlijke top in debat te gaan. Alles voor de goede maatschappelijke zaak! ‘Of consultants meer maatschappelijk zouden kunnen opereren is geen kwestie van een verkeerde houding, eerder het ontbreken van vaardigheden of opgelegde ethiek.’

Het volledige interview verscheen in in de rubriek Baanbrekers in Management & Consulting Quarterly, 2 juli 2018 en is hier te downloaden (tegen betaling of gratis voor abonnees).

Related Articles

Back to top button