PublicatiesMaatschappelijk leiderschap

Wij zijn de stad en wij maken de stad

Column Steven de Waal voor de Utrecht Development Board

Daar klinkt de oproep van Frans van Seumeren vanuit FC Utrecht om op elkaar te letten en het buiten ook een beetje rustig te houden. De GGD Utrecht en huisartsen trekken de wijken in om ter plekke aan mensen voorlichting te geven over vaccinaties. Sportverenigingen en urban sports-organisatoren houden buiten (!) extra activiteiten voor de buurt, omdat bewegen juist nu goed is. De onderwijs- en welzijnsinstellingen in Leidsche Rijn letten bijzonder op de rondhangende jeugd, omdat scholen, cafés en festivals nu dicht zijn. De nieuwe burgemeester, Sharon Dijksma, spreekt – terecht – van ‘bondgenoten’ die de gemeente nodig heeft in deze moeilijke tijden.

Vliegwiel, wipwap, coach

Wij hebben met al deze mensen en partijen contact. De ene keer vanuit het geheel van de Utrecht Development Board. Op andere momenten ieder van onze zestien leden persoonlijk, via ons werk of onze nevenactiviteiten. We kennen de worstelingen van burgers, hun (buren)samenwerking, in maatschappelijke organisaties, met hun keuzes en hun twijfels. Wij steunen hen in een goede aanpak en acties.
UtrechtDB kan een soort vliegwiel, een wipwap, een coach, een aanjager zijn, maar alleen als er ook in de stad zelf al goede mensen, goede krachten en een goede beweging aanwezig zijn. Dankzij onze grote netwerken kunnen we die energie ook steeds weer vinden. UtrechtDB alleen is te klein en te nietig om te trekken aan een dood paard en het dan nog uit de sloot te krijgen ook.

Extra stap voor mensen in nood

Een stad, net zo min als een virus, leeft niet van persconferentie naar persconferentie, maar zoekt zijn eigen weg. Dat kan in publiek protest en opstand of scheldend op social media zijn. Gelukkig is de meerderheid in Utrecht, zoals wij zien, bereid voor elkaar in te springen, elkaar te helpen, solidair te zijn, een extra stap te zetten voor mensen in nood. En in nood verkeren nu veel mensen. Van eenzaamheid tot opgesloten zitten. Van niet meer kunnen sporten tot niet meer uit eten kunnen. Van zelf maar buiten gaan fitnessen, omdat je sportschool dicht is. Tot je zorgen maken om die ongezond levende familie of vrienden.

Enorme fysieke uitbreiding

Niet alleen individueel blijkt onze fitheid en mentale weerbaarheid. Dat blijkt ook als stad en gemeenschap. Een stad als Utrecht is meer dan wat fraaie oude gebouwen, met een nog steeds zichtbare slotgracht en een afgebroken stadsmuur. Wat we gaan vieren in dit jaar met 900 jaar stadsrechten.
De stad is daaraan fysiek al lang voorbij met veel nieuwe wijken. En zij is nu nog steeds bezig aan een enorme fysieke uitbreiding leidend tot een grote groei in inwoners naar meer dan 400.000 inwoners. Zij staan te trappelen voor onze deur, want Utrecht is een van de meest populaire woonsteden van Nederland. Daarom blijven opgroeiende Utrechtse kinderen in de stad, en ook zij willen wonen.

“Laten we elkaar goed vasthouden, op z’n Utrechts. Laten we geen ruzie maken met de overheid. Want dan lijkt het alsof we daar alles van verwachten, terwijl wij zelf de stad zijn.”

Zijn we toe aan enorme groei?

Maar deze pandemie drukt ons met kracht en venijn op de vraag of we eigenlijk mentaal toe zijn aan die enorme groei. Blijven we deze veerkrachtige en samenhangende gemeenschap? Blijven we voldoende alert op elkaar, houden we het op straat een beetje rustig? Geven we onze jeugd genoeg ontspanning en tegelijk de kans om zinnig mee te doen, terwijl ze zich altijd al ‘buitengesloten’ voelden, wat in deze lockdowns letterlijk is gebeurd? Zijn we alert op de lokale middenstander die nooit heeft kunnen anticiperen op deze bruuske ingrepen in de economie? Haar of hem treft absoluut geen ‘normaal’ ondernemersrisico. Dat zeggen alleen degenen die zelf nooit ondernemer geweest zijn.

Terwijl wij zelf de stad zijn

Laten we elkaar goed vasthouden, op z’n Utrechts. Laten we geen ruzie maken met de overheid. Want dan lijkt het alsof we daar alles van verwachten, terwijl wij zelf de stad zijn. Wij zien voldoende positieve actie onder burgers, maatschappelijke organisaties en bedrijven in de stad om dit jaar 2022 in groot vertrouwen met iedereen verder te werken.

Deze column verscheen oorspronkelijk op de website van de Utrecht Development Board, januari 2022
Steven de Waal is vanaf de oprichting in 2009 lid van de Utrecht Development Board.

Related Articles

Back to top button