PublicatiesMaatschappelijk ondernemerschap

Zorgzaamheid ‘loont’, tenzij je in de weg loopt. Column voor Zorgvisie

Tijd voor een eigen visie op management in de zorg

Gras gaat niet harder groeien als je eraan trekt. Waarom begrijpen veel managers in de zorg dat niet? Gedreven professionals volop, maar managers menen toch te moeten duwen, beheersen, trekken, controleren.

Laatst hoorde ik weer uit mijn vriendenkring zo’n verhaal: iemand die overstapt naar een zelfsturend team in de thuiszorg en vanaf dag 1 geconfronteerd wordt met allerlei tegenslag: konkelende concurrenten, niet begrijpende gemeenten, te zware patiënten, ruziezoekende teamleden en dat alles rond Kerstmis. Dag en nacht werken. Maar heel gelukkig en tevreden: het zelfsturende karakter maakt het tot jouw onderneming, jouw collega’s waarmee je het moet doen, jouw cliënten die je zo goed mogelijk helpt! Waar vind je die werknemers nog? Juist: in de zorg.

“Dag en nacht werken. Maar heel gelukkig en tevreden … Waar vind je die werknemers nog? Juist: in de zorg”

Werkfilosofie

En daar zit precies het probleem: de dominante managementfilosofie is in andere sectoren ontstaan en gaat ervan uit dat een werknemer per definitie onwillig en onbekwaam is. Een combinatie van Taylor (taakdeling en scheiding denken en uitvoeren) en Friedman (sticks and carrots, een leerervaring uit het management van ezels, en controle). Het wordt tijd dat de zorg zichzelf serieus genoeg neemt om een geheel eigen werkfilosofie en visie op management te ontwikkelen.

Deze column werd op 11 februari 2010 gepubliceerd op Zorgvisie.nl

Noot van de redactie: ten behoeve van de leesbaarheid zijn tussenkopjes en citaten toegevoegd.

Related Articles

Back to top button