PublicatiesMaatschappelijk ondernemerschap
De belofte van het maatschappelijk ondernemen
Zeven interviews met deskundigen uit politiek en praktijk. S&D, november 2005
In juli 2005 ontvingen premier Balkenende en de ministers Brinkhorst en Pechtold een delegatie van het Netwerk Toekomst Maatschappelijk Onderneming (NTMO).
Tijdens deze meeting spraken de brancheorganisaties en het kabinet de wens uit om nauwer te gaan samenwerken. Intentie? Het bevorderen van maatschappelijk ondernemen in de non-profitsector.
Maatschappelijk ondernemen
Maatschappelijk ondernemen staat in de belangstelling bij de beleidsmakers in Den Haag, maar ook bij uitvoerders in het sociale domein, in het onderwijs en in de gezondheidszorg. Overal in Nederland worden onder de vlag van maatschappelijke ondernemingen patiënten verzorgd, leerlingen onderwezen, woningen beheerd en buurthuizen geëxploiteerd. Welke kansen en successen levert dit op in de praktijk? Welke risico’s en onbedoelde gevolgen heeft deze vorm van ondernemen?
De themaredactie van S&D interviewde deskundigen uit de wereld van politiek en praktijk. In totaal spraken ze met 7 deskundigen, waaronder één dubbelinterview met Steven de Waal en Kim Putters. De oogst van die gesprekken is door Mare Faber (wetenschappelijk medewerker bij de WBS en eindredacteur van s&d) uitgewerkt in een artikel.
“Steven de Waal en Kim Putters (…) leggen in hun eigen definitie de accenten net even anders. (…) zij zien goede mogelijkheden om ‘het beste van marktwerking’ en ‘het beste van overheidssturing’ met elkaar te verbinden”