Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Agenda archief

Avicenna Lezing 'State of the World' Jonathan Holslag; Co-Referaat

Dit jaar zal op 15 september de briljante, 34-jarige hoogleraar Jonathan Holslag in het Utrechtse Paushuize de Avicenna Lezing houden. Holslag is een van de belangrijkste en invloedrijkste denkers van dit moment als het gaat over ‘de toestand in de wereld’. Vandaar de titel van zijn lezing: ‘State of the World’.
Steven de Waal verzorgt de introductie op de lezing als coreferaat vanuit zijn visie op leiderschap in en voor de samenleving, zoals onder andere geanalyseerd in zijn proefschrift The Value(s) of Civil Leaders.
Daarnaast gaat hij daarbij in op onze misverstanden rond leiderschap, namelijk door gelijkschakeling bij bestuurders en managers van functionele eisen en competenties, terwijl de tijd vraagt om nieuwe betekenisgeving, nieuwe normering, nieuwe inspiratie, nieuwe zeggenschap, dus leiderschap vanuit karakter en vanuit moraliteit en zingeving. De achterliggende waarschuwende toon en analyse van Holslag kwam ook bij hem al terug in zijn essay (2011, niet gepubliceerd) over ‘Een land in Angst en zonder koers‘, waarin hij de opkomst van het populisme voor Nederland verklaart.
Andere connecties liggen met name naar zijn laatste boek, ‘Burgerkracht met Burgermacht‘. Holslag is heel kritisch over een verzorgingsstaat die financieel wel leunt  op solidariteit tussen burgers, maar hen vervolgens passief maakt. Dit heet in het boek van Steven de Waal: ‘polderpaternalisme’ en ‘betutteling’. Dit stelsel gaat mede nu onderuit door wat hij elders heeft gedefinieerd als de disruptieve burger, terwijl polder en overheid nog genoegzaam denken dat disruptie zich alleen in de markt afspeelt.
Toegankelijk voor alumni en docenten van Avicenna ( volgeboekt).

Related Articles

Back to top button