Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Bijdrage aan Ingendael Discours 2023 ‘De vermaatschappelijking van zorg’ – Blommestein Groep

30 augustus 2023 - 1 september 2023

Het Nieuwe Narratief … en de vermaatschappelijking van zorg

Waar het IngendaelDiscours vorig jaar het Nieuwe Narratief van ‘méér gezondheid naar mínder zorg’ introduceerde en het beteugelen van de zorgvraag door verandering van gedrag én verwachtingen, harde keuzes over verzekerde zorg én zorg op afstand en digitaal tenzij – kan daar nu al een nieuwe dimensie aan worden toegevoegd; de vermaatschappelijking van zorg.

De harde boodschap en het grote herverdelen

Want, terwijl de zorgsector druk bezig is met het vrijspelen van de 2.8 miljard aan IZA-transitiegelden en het grote herverdelen, verplaatsen, concentreren, afschalen (en sluiten?) voor passende zorg nog moet beginnen, lijkt de boodschap ‘Niet alles kan meer en al helemaal niet in ieder ziekenhuis’, nog lang niet doorgedrongen tot de rest van Nederland. Sterker, die boodschap wordt niet zomaar geaccepteerd. Ook niet bínnen de zorg.

Naar een duurzaam gezondheidsecosysteem; de transitie en de lakmoesproef

Een bredere, maatschappelijke verankering van zorg vraagt om nauwere vertakkingen tussen ziekenhuizen, VVT, huisartsen, GGZ, sociaal domein, welzijn en maatschappelijk middenveld: in hybride zorg- en gezondheidsnetwerken. In de regio. Mét de patiënt. Het IZA is er duidelijk over; verder kijkend dan het eigen belang! Of zoals Minister Kuipers vorig jaar tijdens het Discours zei ‘Dit gaat een pittige exercitie worden, in het zorgakkoord zit voor alle partijen zuur en zoet. Het zuur zal echt zuur zijn.’

Steven de Waal zal gedurende het IngendaelDiscours het debat actief volgen, eraan bijdragen en op belangrijke momenten het ‘ongemakkelijke gesprek’ verder aanjagen en stimuleren door keynote speeches.

Lees hier een terugblik op deze editie van het Ingendael Discours

Back to top button