Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Maatschappelijk ondernemerschap in de energietransitie – VPRO Tegenlicht bijeenkomst in Vught

26 juni 2023 | 19:00 - 22:30

Op 26 juni a.s. organiseert het Toekomstkabinet een dialoogavond over kwalitatieve samenwerking in de energietransitie, met Vught als voorbeeld voor co-creatie met burger, overheid en bedrijven, m.m.v. het programma Tegenlicht van de VPRO.

Steven de Waal zal hierbij aanwezig zijn om zijn visie te geven op hoe samenwerking tussen overheid – burger – bedrijf kan verbeteren vanuit maatschappelijk ondernemerschap.

De energiecrisis opent onverwacht nieuwe deuren. Vanuit alle hoeken in de samenleving duiken initiatieven op van burgers, ondernemers en collectieven die samen huizen, winkels en zelfs hele buurten helpen te verduurzamen. Wat voorheen maar mondjesmaat lukte, is dankzij de hoge energieprijzen een omslagpunt in ons collectieve handelen. Kunnen we dat gedrag vasthouden, ook nu de prijzen langzaam weer aan het dalen zijn en de urgentie afneemt? En is het huidige systeem van samenwerking tussen overheid-burger-bedrijf voldoende afgestemd op de eisen van nu en de toekomst?

Al veel technologische innovaties om te vergroenen gingen vooraf, zoals de ‘doorbraak van duurzaam’, ‘deltaplan waterstof’ en in 2008 ‘here comes the sun’. Maar nu ligt de focus op gedrag dat geprikkeld wordt door de hoge energieprijzen. Ineens is er meer mogelijk dan we ooit gedacht hadden en zoeken we elkaar ook meer dan ooit op in de vorm van nieuwe collectieven, coöperaties en burgerinitiatieven. En dat maakt nieuwsgierig. Hoe zorgen we dat deze ontwikkelingen doorgaan als de urgentie afneemt?

De overheid heeft zich de afgelopen decennia steeds verder teruggetrokken en de verantwoordelijkheid om te verduurzamen bij de burger gelegd. Is dit het moment om ruim baan te geven aan nieuwe collectieven? En kunnen of willen zij dat dan ook? Is regelgeving daar voldoende op afgestemd? Welke rol spelen sociale innovaties hierin? Hoe wordt de nieuwe relatie tussen consument, producent en burger vormgegeven?

VPRO Tegenlicht verkende een maand lang de toekomst van ons duurzame gedrag. Waarom komen al die initiatieven nu ineens wel van de grond [en wie zijn de koplopers? Wie zijn de inspirerende mensen die van onderop nieuwe sociale innovaties bedenken? En hoe kan de overheid ons hierin gaan faciliteren?

In de televisie-uitzending portretteert Tegenlicht inspirerende initiatieven van mensen die door de energiecrisis elkaar opzoeken om hun huis, winkel of buurt te verduurzamen. Naast portretten onderzoeken ze met gedragswetenschappers hoe deze initiatieven toekomstbestendig kunnen zijn en welke rol de overheid hierin kan spelen.

Praktisch
Dialoogavond Toekomstkabinet ‘Kwalitatieve Vughtse samenwerking in de energietransitie’
Maandag 26 juni 2023, 19.00 – 22.30 uur
Novalis te Vught
Voor meer informatie en aanmelden: www.toekomstkabinet.nl.

Lees hier het persbericht

Back to top button