Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Denktankdiner ‘Platforms van Waarde(n)’ in de zorg

5 februari 2020 | 18:00 - 21:30

Worden zorginstellingen en patiëntenvragen en -keuzes onderdeel van digitale netwerkplatforms​​​​​​?Verkennen van de innovatiekracht van digitale netwerkplatforms in de zorg.

De eerste van een serie kleinschalige, interactieve denktankdiners waarbij we met een evenwichtig, want divers, gezelschap van ziekenhuisbestuurders, medisch specialisten, huisartsen, verzekeraars, CMIO’s, CIO’s én patiënten, de paradigma’s én het potentieel van de platformeconomie voor de zorg verkennen. Over de innovatiekracht van platforms, maar ook over de ‘nutsfunctie’ van de digitale zorginfrastructuur.

Steven de Waal is op 5 februari voorzitter van het door de Blommestein Groep geïnitieerde denktankdiner ‘Platforms van Waarden’ in de fraaie en inspirerende locatie van Hotel Des Indes in Den Haag.

Het thema sluit natuurlijk volledig aan bij zijn laatste internationale boek (Amazon, en overige (online) boekhandels wereldwijd), waarover hij nu veel internationale lezingen geeft. Het hoofdthema van het boek is: ‘it’s not about technology, stupid, but about new power of citizens‘. De grote focus van analyse en thematiek is strategisch en dus cultureel en institutioneel: hoe de macht van de nieuwe technologie voor de burger, in data, kennis, opinievorming, openlijk protest en snelle massale zelf-organisatie, nu wereldwijd leidt tot een machtsverschuiving binnen en tussen alle instituten, niet alleen markt, maar dus ook politiek/overheid en civil society. Hoewel De Waal denkt dat dit de grootste revolutie is dankzij de nieuwe technologie, gaat dit dus niet in op meer technische thema’s als security, privacy, eigendom en uitwisseling van data (in gezondheidszorg goed samen te vatten als: de juiste informatie op de juiste tijd op de juiste plaats).

Uit dat boek enige relevante conclusies voor dit debat:

a. De opkomst van de platformeconomie als een omwenteling van de economie die dankzij de nieuwe digitale technologische revolutie leidt tot vele disrupties (onverwachte nieuwkomers die je klanten, hun koopbeslissingen en daarmee hun koopkracht overnemen via platforms) in vele markten

b. Maar diezelfde digitale revolutie geneert eenzelfde disruptie in democratie en de publieke arena, door De Waal onder andere aangeduid als

  • de publieke opinie is voor het eerst van en door het publiek
  • nieuwkomers van buiten politiek winnen verkiezingen
  • er is een #permanentpublicgrandstand die voortdurend alles wat er publiek en politiek gebeurt becommentarieert, tegenspreekt, van nieuwe data en observaties voorziet.

Goed aangeduid in de ondertitel van het boek: the disruptive power of citizens‘.

De meeste politici in Nederland moeten hier nog erg aan wennen: een publiek dat openlijk voor iedereen zichtbaar en meetbaar, massaal terug praat, betere data en argumenten heeft en het vaak ook echt beter weet. Hun gebrek aan strategische intelligentie (ook behandeld in het boek) is goed te zien aan het feit dat ze nog steeds geheel worden overvallen door het succes van Baudet, terwijl hij dus alleen maar slimmer en systematischer die nieuwe platforms en media weet te gebruiken (zoals dus ook @real-trump, Beppe Grillo en Macron).

c. Die nieuwe macht van de burger vertaalt zich ook naar die van de patiënt (en vraagt dus om ander leiderschap, maar daarover elders meer), zoals onder andere te zien in:

  • een meer gelijkwaardige relatie met dokters, dankzij eigen data verzameling op allerlei platforms, leidend tot de noodzaak van ‘shared decision making’ (Steven de Waal hierover in een interview in Zweden)
  • meer collectieve wijsheid en uitwisseling over diagnoses, beste therapieën en zelfs beste dokters (zoals enigszins bij Zorgkaart.nl, maar ook op allerlei platforms bij verenigingen voor chronische patiënten)
  • niet langer klachten kunnen ‘parkeren’ of ‘negeren’ of alleen formeel afhandelen: het collectief van lotgenoten organiseert zich dan gemakkelijk en ook weer met een publieke boodschap via de nieuwe technologie en de social media platforms

d. Andere interventies van platforms op zorg die vermoedelijk al op stapel staan (waar wij inmiddels signalen van gekregen hebben via business plannen of via collectief patiënten initiatief):

  • arbeidsmarkt: uitwisseling, ook internationaal, bij welke organisaties je het liefst en beste kunt gaan werken (peer-review van werkgevers), maar ook sharing en matching van arbeid aan voorliggende zorgvragen en -klussen, zoals nu op sommige plekken in de wereld al rond thuiszorg begint te komen (Uber van zorg)
  • zorgaanbod uitwisseling: internationale vergelijking van de beste behandelingen, dokters en ziekenhuizen en daarop inschrijven of reserveren (Zorg-reisplatform, ondermijnend voor de nationale solidariteit)
  • medische data uitwisseling: voor ontwikkeling van medicijnen maar ook voor de individuele signalering en preventie van ziektes door verzamelen en uitwisselen van individuele, geanonimiseerde data over eigen gezondheid en functioneren, waar nu Apple al mee bezig en Google en Amazon zijn in de buurt.

Kortom: een mooi en tijdig onderwerp voor een goede discussie bij een grote diversiteit aan deskundigen en tegelijk belanghebbenden, exact waar Public Space als onafhankelijke denktank voor opgericht is!

Back to top button