Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Inspiratiesessie ‘De staat van modern maatschappelijk leiderschap bij gemeenten’ voor college B&W

18 mei 2021 | 13:30 - 15:30

Bij het college B&W van een gemeente is een van hun strategische thema’s waarover ze verder willen denken en reflecteren, de staat van burgerschap in hun gemeente en het beste antwoord daarop vanuit nieuw publiek leiderschap. Het eerste slaat natuurlijk terug op het concept van de #digitalcivilrevolution en zelfs #disruptionofdemocracy uit het laatste boek van dr. Steven P.M. de Waal.  Civil Leadership as the future of leadership. Harnessing the disruptive power of citizens (Amazon 2018), onderwerp van een reeks internationale lezingen in 2019, tot corona toesloeg.

De koppeling naar de noodzaak van nieuw publiek leiderschap is door hem nader behandeld in twee Nederlandstalige artikelen in het tijdschrift Goed Bestuur en Toezicht en op Platform Overheid.

Voor een gemeente en de politieke leiding daar, zijn twee majeure kwesties aan de orde, zoals ook behandeld in het boek. Allereerst is de publieke arena fundamenteel veranderd door de nieuwe ICT en nieuwe media, leidend tot fenomenen als een ‘permanente publieke tribune’ en ‘de publieke opinie is nu voor het eerst van het publiek zelf’. Ten tweede maakt de nieuwe technologie via platforms en communicatietechnologie de organisatie van burgers zelf en van onderop veel sneller en massaler. Dat heeft verontrustende kanten voor politiek bestuur (veel gemakkelijker groot publiek protest), maar ook co-producerende kanten vanuit burgers, zoals bij duurzame energie, onderwijs en zorg te zien is.

Het college heeft Steven de Waal uitgenodigd om op 18 mei 2021 een online inspiratiesessie te verzorgen over dit thema.

Gegevens

Datum:
18 mei 2021
Tijd:
13:30 - 15:30
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , ,

Locatie

Online
Nederland
Back to top button