Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Voorzitterschap Denktankdiner ‘Platforms van Waarde(n)’ in de zorg

13 april 2022 | 17:30 - 21:30

Lees hier een korte terugblik

_____

Definitieve doorbraak van digitalisering en netwerkplatforms in de zorg?


De nieuwe werkelijkheid

De doorbraak van digitalisering in de gezondheidszorg werd al jaren voorspeld, maar ondanks de vele pilots en proefprojecten bleef het vaak steken bij goede bedoelingen. Het ontbrak aan urgentie, aan draagvlak, aan een ‘burning platform’. Totdat de Coronacrisis toesloeg. Deze heeft de gezondheidszorg in het brandpunt en het emotionele en publieke hart van veel mensen gezet. Veel spontane samenwerking kwam boven in deze crisis, maar toch ook de kwetsbaarheid, met name op het gebied van digitalisering. Hoe kunnen we beter capaciteit afstemmen en inzetten? Hoe kunnen we beter digitale dossiers ter beschikking stellen op een soepele patiënt volgende wijze? Hoe kunnen we beter digitaal monitoren wat er met patiënten gebeurt door de hele keten heen en van huis naar zorginstelling en weer terug? Hoe kunnen we medische en zorgdata van een hele populatie verzamelen en inzetten voor betere research en betere prognose? En natuurlijk, goed passend bij ons thema ‘disruptive power of citizens’, zijn we cultureel eigenlijk al toe aan of minstens bezig met een steeds mondiger, zelfsturende en zelf kennis verwervende patiënt en familie?

Onder deze vragen zitten zeer strategische issues:

  • Wat zijn eigenlijk digitale platforms en welke zijn vanuit het belang van de patiënt en goede zorg hard nodig? Kunnen we die überhaupt zelf bouwen of zijn we daarvoor of al te laat en hebben dus technische bedrijven als partner nodig? Hebben we eigenlijk wel zicht op de kwaliteiten van onze eigen technische bedrijven in de Nederlandse zorgsector of vergt dat meer kennis van ICT en platforms en datastromen dan nu de meeste bestuurders hebben?
  • Wat is Big Tech al aan het doen op medisch gebied (zowel data, dossiers als digitaal contact met patiënten en zorgprofessionals) en kunnen we daarop meeliften of zijn het volstrekt concurrerende activiteiten?
  • Waar grijpen de internationale zorgplatforms het eerst in op ons nationale krachtenveld: via de steeds mondiger en internet getrainde patiënt of via de zorgprofessionals, waarvoor hetzelfde geldt of via de farmaceutische industrie met grote geanonimiseerde patiënten data of via de koopkrachtige patiënt die zich niet hoeft te laten binden door de gewoonten en routines van een nationaal zorgsysteem?

Post-Corona digitaal zorglandschap

Vanuit de ambitie om tot een fundamentele verkenning van het post-Corona digitale zorglandschap te komen, organiseert Blommestein Groep in een co-productie met ZorgDomein ‘Platforms van Waarde(n). Een serie van kleinschalige en verdiepende denktankdiners rondom de paradigma’s van digitalisering en netwerkplatforms in de zorg. De focus ligt daarbij op het bundelen van ontwikkelkrachten dwars door alle lagen van de zorg: care, cure, ggz, huisartsenzorg, met betrokkenheid van zorgbestuurders, medisch specialisten, huisartsen, CIO’s, CMIO’s, verzekeraars, overheid en wetenschap, maar ook van patiënten en verrassende ‘denkkracht van buiten’.

Steven de Waal is op 13 april 2022 voorzitter van het denktankdiner ‘Platforms van Waarde(n)’ in Hotel New York in Rotterdam.

Back to top button