Burgerinitiatieven

Public SPACE stimuleert en ondersteunt burgerinitiatieven. Hieronder vindt u voorbeelden daarvan.

De Windvogel

De Windvogel is een landelijke coöperatie voor duurzame wind- en zonne-energie. Burgers worden mede-eigenaar van de windturbines en hebben inspraak in het beleid van de organisatie; ook kunnen zij investeren in de coöperatie. De Windvogel ondersteunt lokale energieprojecten tot plaatsing van windmolens door en voor bewoners. Daarnaast pleit de coöperatie voor aanpassingen in de wetgeving, om een verdere doorbraak van duurzame energie in Nederland te stimuleren.

Lééf

Lééf verbindt mensen in de wijk door inwoners van alle leeftijden te activeren om iets voor elkaar te doen en hierbij hun talenten in te zetten. Centraal hierbij staat het Lééfhuis, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. De zorg wordt zoveel mogelijk georganiseerd vanuit de informele dienstverlening; daarnaast is er een vangnet van zorgprofessionals. Zo wordt een gemeenschap van wijkbewoners gestimuleerd en kunnen mensen besparen in hun zorgkosten.

De Financiële Coöperatie

De Financiële Coöperatie is opgericht door burgers in Apeldoorn uit onvrede over de huidige grote banken in Nederland. In samenspraak met de leden wordt gezocht naar een manier om veilig en eerlijk te bankieren, om vervolgens zelf een nieuwe financiële instelling op te richten. Behalve op financieel gebied wil de coöperatie veranderingen rondom duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen op gang brengen. Ook wil de coöperatie een signaal afgeven aan de financiële sector.

Verbeterdebuurt

Stichting Verbeterdebuurt nodigt burgers, instellingen en overheden uit mee te helpen met het verbeteren van hun leefomgeving. Via de website kunnen meldingen of ideeën gedaan worden met betrekking tot de openbare ruimte. Ook kan men de dialoog aangaan over ideeën en problemen met andere buurtbewoners of de gemeente. Problemen en ideeën worden weergegeven op de homepage, waar ook te zien is welke punten reeds zijn opgepakt.

De Eigen Kracht Centrale

De Eigen Kracht Centrale is een onafhankelijke stichting die sinds 2000 in Nederland het Nieuw-Zeelandse gedachtegoed van ‘Family Group Conferencing’ verspreidt en toepast, onder andere via de Eigen Kracht-conferenties. Met de Eigen Kracht- conferenties (besluitvormingsproces dat uitmondt in een plan) worden sociale netwerken van burgers gemobiliseerd om samen problemen aan te pakken. Ook ondersteunt de Eigen Kracht Centrale professionals en overheid in het bevorderen van samenredzaamheid.

Voor je Buurt

Voor je Buurt is een crowdfunding en –sourcingplatform voor buurt-initiatieven waar burgers, overheden, maatschappelijke  organisaties en het bedrijfsleven samen aan werken. Daarnaast biedt de website informatie om succesvol fondsen te werven en mensen aan een initiatief te binden. Voor Je Buurt is een initiatief van Netwerk Democratie en Kennisland.

 Ruimte in Stad

Ruimte in Stad is een platform waar mensen ruimte kunnen aanbieden voor initiatieven, naar ruimte kunnen zoeken of zelf initiatieven kunnen aanmelden. Zo wordt leegstand tegengegaan, wordt duurzaam ruimtegebruik gestimuleerd en krijgen mooie initiatieven de kans om zich te vestigen en verder te ontwikkelen. Ook biedt de website interessante links en informatie over organisaties waar ruimtezoekers en -aanbieders terecht kunnen. Ruimte in Stad is op het moment voornamelijk actief in Groningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button