Maatschappelijk leiderschapMaatschappelijk ondernemerschap

De Jeugdzorg kan beter presteren met minder geld.

‘Onze instelling werkt geheel managementvrij,’ zegt Matthieu Goedhart, directeur van jeugdzorginstelling De Mutsaersstichting in een interview met PublicSPACE. Dat is één van de organisatorische maatregelen die hij heeft genomen om de prestaties van zijn instelling te verbeteren.
Goedhart heeft een onorthodoxe, maar heldere kijk op het functioneren van de Jeugdzorg. De financiering van de Jeugdzorg zorgt op dit moment voor perverse prikkels die niet aanzetten tot betere prestaties. Tevens verschuilen hulpverleners zich vaak achter hun functie waardoor zij niet tot handelen overgaan, maar bijvoorbeeld doorverwijzen. Institutionele handelingsverlegenheid noemt hij dat.
Goedhart spreekt met PublicSPACE hoe hij deze verlammende mechanismen in zijn instelling heeft uitgebannen. Kortweg komt het erop neer dat hij zijn mensen leert op eigen kennis en kunde te vertrouwen in plaats van op hun functie of de instelling waar ze werkzaam zijn. Deze innovatieve visie op de zorgsector spreekt PublicSPACE zeer aan. Het is immers ook onze visie dat mensen dingen in beweging zetten, niet instellingen. Bekijk hieronder de samenvatting van het gesprek.

Related Articles

Back to top button