PublicatiesMaatschappelijk ondernemerschap

Jeugdgezondheidszorg: zijn we op de goede weg?

Essay van Steven de Waal op verzoek van GGD Nederland

Vraag en aanbod in de jeugdgezondheidszorg

Het probleem van de jeugdgezondheidszorg is het omgekeerde van dat van een markt: diegenen die het meest hulp of publiek toezicht nodig hebben, vragen daar het minst om. De wet van vraag en aanbod werkt nog niet goed in de jeugdgezondheidszorg, stelt Steven de Waal in het essay ‘Jeugdgezondheidszorg: zijn we op de goede weg? Bericht van een reiziger’.

Op 25 januari 2010 overhandigde De Waal, voorzitter van de Public SPACE Foundation, het essay aan minister André Rouvoet van Jeugd en Gezin.’ Steven de Waal schreef het essay op verzoek van GGD Nederland. Het is een verslag van een reis door het veranderende landschap van de jeugdgezondheidszorg.

Conclusies

Enkele conclusies uit het essay ‘Jeugdgezondheidszorg: zijn we op de goede weg?

  • Er moet aandacht komen voor de sociaal-medische aspecten van de jeugdgezondheidszorg. Innovatie en verdere professionalisering van de jeugdgezondheidszorg blijven nodig in de veranderende samenleving.
  • Bijscholing, sturen op competenties maar vooral ook ruimte voor reflectie van de professional in de jeugdgezondheidszorg is nodig.
  • Investeren in preventie is nodig, bij voorkeur op gemeentelijk niveau. Er gaat veel inspanning uit naar gezondheidsscreening voor iedereen, terwijl duidelijk is dat bepaalde groepen juist meer aandacht verdienen. Door geld en tijd anders te verdelen kan een groep kinderen en jongeren die af dreigen te glijden tijdig en beter bediend worden.

“Het pleidooi … voor publieke zeggenschap in plaats van marktwerking in de jeugdzorg verdient bijzondere vermelding”

Anderen over ‘Jeugdgezondheidszorg: zijn we op de goede weg?’

Download het essay ‘Jeugdgezondheidszorg: zijn we op de goede weg? Bericht van een reiziger’.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close