PublicatiesMaatschappelijk leiderschap

Lui, Links en Lak aan de burger: karikatuur van ambtenaren

Een publicatie over vooroordelen en ambtenaren

Eind 2007 verscheen een boekje met de titel ‘Lui, links en lak aan de burger‘.  De auteurs zijn redacteuren van Binnenlands Bestuur die hun teksten en voorbeelden verzamelden door interviews. Met Steven de Waal ging het gesprek over: ‘Alleen kneusjes werken bij de overheid’.

De Waal doet de volgende uitspraken:

  • voor de ‘front line ambtenaren, de voetsoldaten van de ambtelijke macht, zoals politieagenten, leraren, inspecteurs, gaat dit zeker niet op. Velen zijn zeer vakbekwaam en gedreven, velen zouden heel goed in een commerciële setting kunnen werken (en, zou ik er nu aan toevoegen: als we ze niet beter gaan betalen, beter nog dan managers en papierschuivers dan doen ze dat ook nog);
  • voor de beleidsmedewerkers heb ik een wat cynisch compliment: ‘De hele dag achter een loket zitten en “nee” schudden of beleidsnotities schrijven waarmee niets gebeurt, dat kan niet iedereen’;
  • voor de managers en bestuurders is het het moeilijkst een vergelijking te maken, er stappen er weinig over tussen beide werelden, jammer, maar een cultureel feit in Nederland.

Onder het motto: ‘Sommigen van mijn beste vrienden zijn ambtenaar” is het een leuk boekje om cadeau te doen. Het steekt ze vast een hart onder de riem, al kunnen ze ook schrikken van de grote hoeveelheid vooroordelen over ambtenaren die er toch nog zijn.

Voor het scheiden van de feiten en de fabels in ‘Lui, links en lak aan de burger’ zijn de auteurs naast Steven de Waal ook in gesprek gegaan met o.a. de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer, burgemeester Jacques Wallage, oud-topambtenaar Sweder van Wijnbergen, integriteitsprofessor Hans van den Heuvel en happy hooker Xaviera Hollander.

Koop hier ‘Lui, links en lak aan de burger’ (uitsluitend tweedehands)

 

Related Articles

Back to top button