PublicatiesMaatschappelijk ondernemerschap

Maatschappelijk ondernemen, burgerkracht en publiek leiderschap

Interview met Steven de Waal voor Stichting Beroepseer

Stichting Beroepseer

Stichting Beroepseer is opgericht in 2006 geïnspireerd door het boek “Beroepszeer, waarom Nederland niet goed werkt”. De stichting ontwikkelt boeken en papers over professionaliteit in samenwerking met de beroepspraktijk en de wetenschap. Daarnaast organiseren zij begeleidingstrajecten en bijeenkomsten voor organisaties en beroepsgroepen binnen de publieke sector. In december 2017 interviewde Maurice Hoenders van Stichting Beroepseer, Steven de Waal over maatschappelijk ondernemen, burgerkracht en publiek leiderschap. Het interview is gepubliceerd op de website van de stichting.

“Ik pleit voor een partnerschap tussen overheid, maatschappelijke ondernemingen en burgers die samen op zoek gaan naar het publieke belang”

Neem het heft in eigen handen

In het gesprek met Maurice Hoenders legt Steven de Waal uit wat hij verstaat onder maatschappelijk ondernemen en geeft hij een toelichting op het concept publiek leiderschap in relatie tot de toegenomen macht van burgers. Hij pleit ervoor de private non-profitorganisatie dichter bij de burger te brengen: “Er is een beweging gaande van burgers die steeds meer het heft in eigen handen nemen en zelf gaan organiseren. Kijk naar de zorg-, energie- en woningcoöperaties die als paddenstoelen uit de grond schieten. Moderne technieken kunnen deze ontwikkeling faciliteren en versterken“.

Voor het volledige interview download hier het bestand.

“Een mooi voorbeeld van het effectief benutten van dat nieuwe mediakanaal is de actiegroep … PO in actie. Via facebook en andere platforms … 60.000 leraren mobiliseren. En dat geheel buiten de vakbonden om.”

 

Related Articles

Back to top button