Maatschappelijk leiderschap

Politieke turbulentie over Obama’s zorgplan

Levende democratie in de VS

Wat een beelden: afgelopen week op alle Amerikaanse zenders en in alle landelijke bladen enorme aandacht voor het nieuwe zorgplan van Obama, maar vooral voor de town hall meetings. Ik word er jaloers van.

In de afgelopen jaren zijn er majeure stappen gezet in ons nationale zorgstelsel. Het buitenland herkent dat, zoals ik telkens merk op internationale congressen. The Dutch model staat ergens voor. Ik was daar op vele plaatsen bij én bij betrokken, met onder andere visies over de Thuiszorg, het Ziekenhuis van de Toekomst, de DBC-systematiek, de maatschappelijke onderneming en voor de PvdA.
Het maken van het PvdA-plan speelde zich in 2003/2004 af. Het trok toen al volle zalen en leidde tot heftige politieke debatten, dus dat lijkt er een beetje op. Maar ook weer niet: de media aandacht was gering, zelfs voor het uiteindelijk plan, het bleef daardoor toch iets binnen de PvdA. Toen was de PvdA in de oppositie, zijn roots aan het herdefiniëren en ‘dus’ niet interessant.

“The Dutch model staat ergens voor”

Democracy at work

Een prominent politiek feit valt me zo op en maakt me zo jaloers op de USA: het is democracy at work. De zittende, net gekozen president en zijn partij, met een politieke meerderheid in het congres, voelen zich gedwongen de straat op te gaan om een plan aan de man te brengen! Hier wordt niet comfortabel gevaren op een parlementaire meerderheid en partijafspraken, zoals in Nederland. Het democratisch gevecht speelt zich in de town hall, en breed in de media, af.

Het belangrijkste onderwerp in Westerse landen

Ik heb hierover diverse vermoedens: macht van de lobby en media is er zeker een van. Ook de macht van de denktanks, die wel onafhankelijke studies doen in plaats van onze ambtelijke adviesorganen, de unieke president die links en populistisch is (wat een verademing te midden van alleen rechtse soortgenoten), de macht van het medisch bastion. We zien hier dus vooral de noodzaak van permanente campagne, zelfs voor een sterke politieke partij. En wat leuk: het gaat over gezondheidszorg, nu al een decennium toegroeiend naar het belangrijkste onderwerp in moderne Westerse landen! To be watched!

Related Articles

Back to top button