Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Maatschappelijk leiderschap

PvdA back on track!

Op 7 maart s avonds was ik in Discotheek Monza in Utrecht. Deze plaats was door de landelijke PvdA uitgezocht om de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen te horen en te bespreken. Het is een enorm feest geworden daar die nacht. De opgestelde zetelmeter was rond 21.00 uur al te kort om de geincasseerde raadszetels te kunnen verwerken. Het was ook goed dat deze avond in Utrecht was.

Al sinds mijn deelname aan de vernieuwingscommissie-Brouwer uit 2000 en mijn jaren in het partijbestuur daarna heb ik, de eerste jaren helaas met weinig impact, aan de landelijke PvdA de prangende ervaringen met de opkomst van Leefbaar Utrecht in de persoon van Henk Westbroek voorgehouden. Heel veel van wat hier in Utrecht toen gebeurde en ook de stijl en achtergrond van waaruit het gebeurde waren directe voorbodes van de landelijke opkomst van Pim Fortuyn.
Ik noem maar enige van de overeenkomsten:

  • het verwijt van arrogantie en isolement naar de politici van de PvdA,
  • de mediaervaring en entertainment achtergrond van de opkomende politici,
  • de voormalige PvdA kleur van deze politici,
  • de grote vaak zelfs emotionele steun onder brede lagen van de bevolking voor de oneliner standpunten etc.

Veel van het succes van de PvdA van deze avond in maart 2006 is terug te voeren op de ingezette koersverandering na de nederlagen van 2002 en vooral het willen leren van de stijl (meer persoons- en mediagericht, meer op en vanuit de straat en de wijk, meer ‘gewoon’ luisteren en aansluiten bij wat ‘leeft’ etc) van deze ‘nieuwe toetreders’ tot de kiezersmarkt. Een goed gevoel: dat de democratie als ‘markt’ echt werkt en dwingt tot innovatie bij alle spelers, ook de zogenaamde gevestigde, en dat het wordt beloond en herkend door de kiezer!

Related Articles

Back to top button