Agenda archief

Steven de Waal in College Tour bij Lustrum Utrechts Monumenten Fonds

Utrechts Monumenten Fonds bestaat 75 jaar

Zaterdag 17 november 2018 heeft het Utrechts Monumenten Fonds een feestje: een lustrumviering ter ere van het 75 jarig bestaan. Dit vindt plaats in Filmtheater het Hoogt te Utrecht. Steven de Waal zal daar worden ondervraagd in een College Tour achtige setting door Quinten Peelen, directeur van het KF Heinfonds over zijn mening over de monumentenzorg in Utrecht.

Steven de Waal heeft de afgelopen jaren in Utrecht veel lezingen gegeven over leiderschap in het algemeen en zijn typering van het typisch Utrechts leiderschap zoals hij het om zich heen ziet en meemaakt. Tevens is de missie van Public Space, stimulering van actief burgerschap en maatschappelijk ondernemerschap. Dit is een van de grote uitdagingen en vragen rond de toekomst van monumentenzorg, ook in Utrecht.

“Het UMF en de Utrechtse burger mogen gaan nadenken over hun wensen inzake monumentenzorg”

De grote kwesties die hijzelf daarom ziet en die vast langs zullen komen in het gesprek met Quinten Peelen en hopelijk de zaal zijn: Weten Utrechts burgers wat er met hun monumenten gebeurt of gaat gebeuren? Kan bij wisselende eigenaren in ieder geval geregeld worden dat je toegang kunt houden tot een voor jou geliefd monument? Hoe zit het met behoud van een heel straataanzicht, in plaats van alleen per individueel monument te kijken? Kan er meer vrijwilligerswerk in monumentenzorg, in behoud, in archiefwerk, in verhalen, in gidswerk rond het monument? Wat doen de markt en de gemeente op dit moment voor die wensen en betrokkenheid van Utrechts burgers bij hun monumenten?

In de driehoek van staat, markt en burger die Steven de Waal in de jaren ’90 in Nederland introduceerde, is het dus strategisch nu aan de orde dat de overheid zijn regels voorschriften en handhaving op orde lijkt te hebben en de markt toenemend kapitaal heeft om monumenten aan te schaffen en zelfs op te knappen, dat geeft aan dat het UMF en de Utrechtse burger dus moeten nadenken over hun plek en wensen in monumentenzorg. Heerlijk onderwerp!

Related Articles

Back to top button