artikel uitgelichtMaatschappelijk leiderschap

Lancering Stichting Constitutie voor de Commons

Inspirerende startbijeenkomst

Op 20 maart hadden we een fraaie en inspirerende lancering van de Stichting Constitutie voor de Commons. Een initiatief van Jeroen den Uyl. Ik heb de Stichting mee helpen oprichten en ben daar nu voorzitter van de RvT.
In mijn bijdrage (download sheets) op deze bijeenkomst, die zeer toepasselijk in het ‘Huis voor Actief Burgerschap’ dat de Bibliotheek Utrecht op de Neude heeft ingericht met steun van het VSBfonds, werd gehouden, heb ik met name stilgestaan bij:

Deze lancering komt precies op tijd, want de beweging van actief burgerschap staat nu op de omslag naar een veel serieuzere plek in Nederland. Dat heeft gevolgen voor het leiderschap en de cultuur in het bestuur van alle bestaande instituten (wat ik in mijn proefschrift (2014) noemde: er is noodzaak van meer ‘burgerschap in de boardroom’), maar dus ook voor de burgerinitiatieven zelf die zich serieuzer en transparanter moeten gaan organiseren en vooral ook nationaal bundelen voor die omslag. Ook daar kan de Stichting eraan gaan bijdragen dat de Burgerbeweging veel meer een ‘seat at the table’ krijgt.


Dit leidt tot een belangrijke en ondersteunende kennisagenda, zoals in juridische regelingen en procedures, in funding en bedrijfseconomie, in lobby, in mediastrategie en in governance structuren en culturen. Nog een lange en pittige weg te gaan, maar deze Stichting gaat daar actief aan bijdragen, met een groot netwerk, met inhoudelijke studies, met externe communicatie en verbinding dankzij het pioniers werk van Jeroen den Uyl, de huidige trekker en bestuurder van de Stichting.


De bibliotheek wil dat dit Huis gaat functioneren als een clubhuis voor de Burgerbeweging en als een Hoofdkantoor naar de bestaande instituten. Mooie ambitie, waar we nu zeker een start mee gemaakt hebben.

Met o.a. Deirdre Carasso, Teun Gautier, Bernt Schneiders, Prof. Dr. Nico L.U. Van Meeteren, Jan Smelik, Derk Loorbach, Anne Hilderink, Floor Ziegler en Jurgen van der Heijden

Lees hier het persbericht over de lancering van de Stichting Constitutie voor de Commons

Related Articles

Back to top button