Maatschappelijk leiderschap

Utrecht krijgt eigen Development Board

De stad Utrecht krijgt vanaf september een eigen Utrecht Development Board om zich als stad en regio sterker te ontwikkelen. Het onafhankelijke adviesorgaan gaat een bijdrage leveren aan het realiseren van de langetermijnstrategie van de stad Utrecht en zorgen voor meer samenwerking tussen de overheid, het bedrijfsleven, de culturele, maatschappelijke en medische sector en het onderwijs in de Domstad. De Utrecht Development Board is een gezamenlijk initiatief van PricewaterhouseCoopers, CMS Derks Star Busmann en de gemeente Utrecht. De initiatiefnemers willen hiermee de promotie en de strategische ontwikkeling van Utrecht een impuls geven.

De oprichting van de Utrecht Development Board (UDB) is een uitvloeisel van het debatseminar ‘Wat is De Rooie Droath van de stad Utrecht?’ dat op woensdag 21 mei is gehouden. Die dag discussieerden bedrijven, instellingen en overheden over de mogelijkheden van Utrecht om zich als stad sterker te profileren Burgemeester A. Wolfsen droeg de oprichting van de UDB een warm hart toe: “Hierdoor kunnen we nu heel concrete stappen gaan maken om bedrijven, instellingen en overheid veel beter aan elkaar te binden in het belang van de ontwikkeling van de stad.”. “We zitten op een klomp goud, maar dat beseffen we niet altijd. We moeten samen onze kwaliteiten sterker benutten”, aldus de aanwezige Commissaris van de Koningin, de heer R.C. Robbertsen.

Opinieleiders

De leden van de UDB zijn ‘opinieleiders’ uit het bedrijfsleven, de culturele sector en overheids- en onderwijsinstellingen in Utrecht. Zij nemen op persoonlijke titel plaats in de UDB. Hun gezamenlijke taak is de langetermijnkoers van de stad Utrecht vasthouden en ervoor zorgen dat de krachten van de stad zich bundelen om Utrecht sterker te maken. PricewaterhouseCoopers (PwC), CMS Derks Star Busmann en de gemeente Utrecht benaderen deze zomer potentiële kandidaten. Burgemeester Wolfsen en de wethouder Stadspromotie van Utrecht zijn ook uitgenodigd om deel te nemen aan de bijeenkomsten van deze onafhankelijke raad. In september wordt de UDB officieel geïnstalleerd.

Cities of the future

Het seminar en de oprichting van de UDB is voorafgegaan door het zogeheten cities-of-the-future-onderzoek dat PwC in Utrecht uitvoerde. In dit onderzoek – inmiddels uitgevoerd in 44 (wereld)steden – wordt de kracht van een stad gemeten op diverse kapitalen waaronder economie, cultuur, onderwijs en milieu. Sterke punten van Utrecht zijn onder meer de goede ligging (‘centraal’), de aanwezigheid van onderwijs- en onderzoeksinstellingen en een breed cultureel aanbod. Maar volgens het onderzoek heeft Utrecht geen uitgesproken imago en kan de samenwerking tussen bedrijven onderling en tussen bedrijven en kennisinstellingen beter. Bovendien is de bereikbaarheid in en naar de stad een knelpunt.

Related Articles

Back to top button