Agenda archief

Zorgdebat – Iduna Utrecht

Op 8 maart is Steven de Waal gastspreker tijdens een debat over de zorg bij Iduna in Utrecht. De andere sprekers zijn Thea Heeren (voorzitter RvB GGz Centraal) en Eeke van der Veen (oud Kamerlid en oud voorzitter RvB Agis).
De westerse gezondheidszorg wereldwijd is qua effectiviteit op levensduur en gezonde levensjaren toe aan de derde fase: 1e fase was public health (periode tot ca. 1920), 2e fase was industrialisering en professionalisering zorgaanbod en -interventies (tot ca. 1990), huidige fase boekt gezondheidswinst door zelfdiscipline, zelfdiagnose en zelfmonitoring. Van professioneel zorgaanbod naar co-productie en partnership. Daarin wordt de moderne burger wel geholpen en geprikkeld door revolutie in media- en informatietechnologie, niet door bestaande dominante partijen, namelijk politiek en zorglobby.
Belangrijke beleidsrelevante sporen hiervan op dit moment:

  • Kostbare en domme misser van Electronisch Patiënten Dossier wordt gelukkig vervangen door zorginstellingen die hun patiënten electronisch toegang geven tot hun dossier, soms zelfs voor de dokter!
  • De redding van het PGB door staatssecretaris Van Rijn kwam principieel voort uit de terechte gedachte dat de patiënt zo tegenmacht moet worden gegeven tegen bestaand zorgaanbod.
  • Zeer ouderwets, zowel zorginhoudelijk als ICT-technisch: de Inspectie Gezondheidszorg meent iets over kwaliteit van verpleeghuizen te kunnen zeggen zonder de mening van bewoners en hun familie te kennen, laat staan in te calculeren.
  • Het zgn. Zorgfonds is een bureaucratisch antwoord, met vergroting macht politiek zonder vergroting macht patiënt/verzekerde, terwijl het huidig stelsel ChinaZorg is: de politieke sturing is groot, eventuele problemen komen dus allereerst uit die politieke sturing voort.

Download hier de flyer voor informatie en aanmelden.
 

Related Articles

Back to top button