Laden Evenementen

« Alle Evenementen

College ‘Van Crisis tot Transformatie in de Zorg’ – UvA Kring Andragologie

26 november | 18:30 - 21:00

Dit najaar start een reeks colleges rond het laatste boek van Steven de Waal ‘Het zal mijn zorg zijn; 7 routes naar een gezond zorgstelsel’. De collegereeks ‘Van Crisis tot Transformatie in de Zorg’ is een co-productie van Public Space Foundation en de Kring Andragologie van de UvA. Vijf dinsdagavonden met koplopers in de zorg: Paul Habets (huisartsenzorg), Linda Terpstra, Anke van Dijke (geweldgerelateerde zorg), Ingrid Rebel (jeugdzorg), Frido Kraanen (woon zorg), Jos de Blok (thuiszorg), Marcel Canoy (zorgzame buurten) en Albert Jan Kruiter (nieuwe oplossingen in zorg).

Tijdens de coronacrisis is het verder duidelijk geworden dat de gezondheidszorg in de Westerse landen al vóór de pandemie aan fundamentele herijking, reflectie en nieuwe wegen toe was. Het is daarom tijd om voortvarend stappen te zetten in de richting van structurele veranderingen van ons zorgsysteem. De huidige kwaliteit van zorg is in de toekomst niet meer op te brengen, we moeten dringend andere keuzes gaan maken. Dat is het uitgangspunt van het boek van Steven de Waal waarin hij aangeeft hoe koplopers in de zorg, tegen de dominerende bestuurlijke cultuur in, van onderop al lang fundamenteel experimenteren met veranderingen en zorg­innovaties realiseren. In de collegereeks worden deze zorginnovaties van koplopers verkend.

We doen dat door een aantal van de civil leaders die in het boek van Steven de Waal zijn opgevoerd en in het zonnetje gezet, in deze colleges aan het woord te laten. Over hun zorginnovatie (Wat is daar goed aan? Wat hebben de patiënten er aan en wat vonden die ervan? Waarom hebben we het zo gedaan?) en hun civil leadership (Waar liep ik tegenaan? Wie lagen er allemaal dwars? Waar zaten de grootste medestanders en bondgenoten? Vanuit welke drive en waarden wilde ik dit perse doen?).

26 november: Frido Kraanen

Frido Kraanen is Lid van de Raad van bestuur van Zorgorganisatie Omring. Omring brengt de zorg graag dicht bij de cliënt. Kraanen is er de drijvende kracht samen met zijn collega-bestuurder Jolanda Buwalda. Deze ouderenzorg- en gezondheidszorgorganisatie zet erg in op zelfredzaamheid en gezondheid van inwoners. De aandacht voor verzorgen en genezen is daarbij verschoven naar beter voorspellen en voorkomen van ziekten. In zijn visie moet Omring ‘er zijn’ als mensen kwetsbaar worden. Kraanen: ‘Maatschappelijk leiderschap wordt vooral spannend wanneer de maatschappelijke opgave conflicteert met het organisatiebelang. De zorg is doorspekt met voorbeelden hiervan, zeker nu de vorming van een ander, regionaal zorglandschap leidt tot nieuwe verhoudingen. Geen eenvoudig recept om dit te doorbreken, maar wel het duiden van dilemma’s en op het oog ongemakkelijke keuzen.’

Praktisch

  • Download hier de flyer met info over programma en sprekers
  • Data: de dinsdagen 17 september, 15 oktober, 26 november, 17 december en 14 januari 2025
  • Tijden: 18.30 – 21.00 uur (inloop vanaf 18.00 uur)
  • Locatie: een nader te bepalen locatie van de Universiteit van Amsterdam
  • Kosten: € 300,= per persoon voor 5 bijeenkomsten, incl. het boek ‘Het zal mijn zorg zijn; 7 routes naar een gezond zorgstelsel’ van Steven de Waal
  • Inschrijven kan door te mailen naar transformatiereeks2024@andragologie.org
Back to top button