Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Moderator Ingendael24 ‘Op weg naar een Nationaal Zorgplatform?’ – Blommestein Groep

17 maart 2022 | 15:00 - 18 maart 2022 | 15:00

Tijdens de 11e editie van Ingendael Discours in augustus 2021 werd het idee van een Nationaal Zorgplatform geïntroduceerd; een nationaal techbedrijf voor medische gegevens. Dat zorgde voor een stevige discussie over de gelaagdheid van het ‘platform-vraagstuk’ en de vele perspectieven op wat een platform is, welke platforms en zorgnetwerken er al zijn, wat een Nationaal Zorgplatform zou kunnen betekenen en hoe dat eruit zou kunnen zien.

Het belang en de urgentie werden evenwel breed gedeeld en de roep om een inhoudelijk vervolg ontstond. Ingendael24 is een dedicated 24-uurs-meeting waarbij met een selecte groep van zo’n 35 bestuurders en professionals een coalition of the willing wordt gevormd om de route naar een digitaal deltaplan voor de zorg verder te concretiseren.

Steven de Waal is moderator en gespreksleider tijdens Ingendael24 op 17 en 18 maart 2022.

Géén nieuw informatieberaad, wél bestuurlijke daadkracht

Het is niet de ambitie om een nieuw overlegorgaan of tweede Informatieberaad op te tuigen. Bestaande structuren zijn er al voldoende. Maar er gaat wel een aanzienlijke kracht uit van het Ingendael-deelnemersveld dat de ‘formeel belegde overlegtafels’ van nieuwe energie én bestuurlijke daadkracht kan voorzien. Of zoals één van de gesprekspartners aangaf: ‘het is niet zozeer het IT-raamwerk dat we moeten optuigen, het is de bestuurlijke beweging én daadkracht die we met deze groep kunnen realiseren’.

Common Ground: doel – resultaat – knelpunten

Ingendael24 biedt een onafhankelijk en inspirerend platform waarbij met een kerngroep van Ingendael Discours-deelnemers (bestuurders van ziekenhuizen, verzekeraars, medisch specialisten, toezichthouders én patiënten) aangevuld met experts en ‘denkkracht van buiten’ de kaders van een nationaal techbedrijf voor de zorg worden verkend. Kleinschalig en toch groot genoeg om tot een verdieping van inzichten én een gezamenlijke agenda te komen.

Het programma weerspiegelt de gemene deler uit de eerdere gesprekken. Gepersonaliseerde (deels digitale) zorg, gegevensuitwisseling en regie door de patiënt vormen het fundament voor toekomstbestendige zorg; dat wordt alom erkend. Maar begrijpen we elkaar als we die ambities verbinden met een digitaal deltaplan en nationaal techbedrijf? Hebben we het over hetzelfde? Wat ís een zorgplatform? En delen we de visie over ‘het waarom en het probleem dat het oplost’ erachter?

Ingendael24

Tijdens het Ingendael Discours werden de contouren verkend, de ambitie achter Ingendael24 is concreter: van een gemeenschappelijk doel en het gewenste resultaat naar het hardop benoemen van de knelpunten op weg daar naartoe. We gaan in 24 uur geen zorgplatform bouwen, maar kunnen wel bestuurlijke daadkracht organiseren: uitmondend in één agenda?

 

Ingendael Discours en Ingendael24 zijn invitation-only ontmoetingsplatforms op initiatief van de Blommestein Groep, vóór en dóór de bestuurlijke top van de Nederlandse zorg, gedragen door álle betrokkenen.

Voor een terugblik op het Ingendael Discours 2021 door Steven de Waal: “Nieuwe lessen voor hervormingen Nederlandse gezondheidszorg – Inspiratie uit debat met bepalende bestuurders en beslissers“.
De uitkomsten van het discours 2021 zijn samengevat in de management summary (download pdf) of kijk voor recensies en deelnemers op de website van het Ingendael Discours.

Gegevens

Begin:
17 maart 2022 | 15:00
Einde:
18 maart 2022 | 15:00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , , , ,

Locatie

Kasteel de Vanenburg
Vanenburgerallee 13
Putten, 3882 RH Nederland
Back to top button