Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

‘Belangrijkste dynamieken in de gezondheidszorg’, bijdrage voor medisch leiders

27 maart 2019 | 13:30 - 16:30

De gezondheidszorg ontwikkelt zich razendsnel en wordt steeds complexer. Medisch leiderschap, waarbij de medisch professional ‘in the lead’ is, is essentieel. Maar wat vraagt het precies van je: leiding nemen en leiderschap tonen? Want met medisch leiderschap neem je de verantwoordelijkheid voor het zorgproces waarbij je de patiënt centraal stelt. Organisatorische, strategische, financiële en leidinggevende kennis en vaardigheden zijn daarbij essentieel.

Op 27 maart 2019 verzorgt Steven de Waal een dagdeel binnen de Topcourse Medisch Leiderschap (gericht op verantwoordelijke medici en high potentials voor dat leiderschap) voor een Academisch Ziekenhuis van de Avicenna Academie voor Leiderschap. Zijn bijdrage zal gaan over de belangrijkste dynamieken in de gezondheidszorg, met een nadruk op de externe en strategische ontwikkelingen.

De kern van zijn lezing zal zijn dat er 3 slagen nodig zijn om meer medisch leiderschap te krijgen: a) minder ‘management’, b) minder bureaucratie, zowel extern gegenereerd als intern, vanuit een te groot geloof in de zekerheid van regels, voorschriften en toezicht daarop en c) meer publiek leiderschap, dus niet alleen steeds verder ontwikkelen als professional maar ook publieke en maatschappelijke issues oppakken en met gezag initiëren.

In de kern betekent dit dat de ‘normale’ ontwikkeling als professional, moet worden uitgebreid met nieuwe routes. Hij noemt er dus uiteindelijk vier: 1. De context niet veranderen, maar steeds verder professioneel ontwikkelen en 3 andere als meer hoopgevend en noodzakelijk voor echt medisch leiderschap waar zorg en patiënt veel aan hebben, waarbij je een nieuwe context bewust opzoekt en waarin je medisch leiderschap kan vertonen:

2. meer management en bestuur en leiding

3. meer ondernemerschap

4. meer publiek en maatschappelijk leiderschap.

Nog veel ruimte om te ontwikkelen!

Belangrijke elementen daarin zullen uiteraard zijn:

#ChinaZorg

#disruptiefburgerschap met een vertaling naar #disruptievepatientenmacht en

#maatschappelijkondernemerschap

De driedaagse Topcourse ‘Medisch Leiderschap’ reikt deelnemers stapsgewijs elementaire kennis en inzichten aan rond de thema’s strategie, organisatie, talentontwikkeling en leiderschap. Daarnaast biedt het programma een oefenruimte om de opgedane inzichten te vertalen in concreet leiderschapsgedrag.

Back to top button