Maatschappelijk ondernemerschap

Finse Gezondheidszorg

Blog n.a.v. lezing in Finland over onze gezondheidszorg

In november heb ik een lezing over onze gezondheidszorg en vooral over de inbreng van privaat ondernemerschap daarin, gegeven in Finland. Het betrof een jaarlijks nationaal congres georganiseerd door Management Events, een van oorsprong Fins congresbureau. Tout Finse zorg was er, waaronder de (vrouwelijke) minister en de bestuurder van het grootste (academische) ziekenhuis in Finland.

Het Finse model van zorg wordt sterk bestuurd vanuit gemeenten en collectieven van gemeenten (wat wij gewesten zouden noemen). Door de grote afstanden en dunne bevolking gaat het daarbij vaak om organisaties die care en cure combineren. Dan verbaast het dus niet dat deze bestuurder een ex-burgemeester was van een van de middelgrote steden. Een voor ons ondenkbare achtergrond voor de baas van een academische ziekenhuis.

“Het was natuurlijk allemaal een misverstand”

In dit geval dan ook nog een erg groot ziekenhuis: meer dan 20.000 fte’s op ca. 5 locaties. Prompt was hij intern onder druk gekomen van de medisch specialisten, nadat hij in een interview had gezegd dat dokters niet moeten managen. Het was natuurlijk allemaal een misverstand. Mijn stelling dat vrijgesteld management steeds minder nodig is en moet worden gecombineerd met andere rollen, zoals ondernemerschap, leiderschap en/of vakmanschap werd door hem en de zaal (dus) zeer onderschreven.

Related Articles

Back to top button