PublicatiesMaatschappelijk ondernemerschap

Jeugdzorg op de schop: nieuwe denktank draagt 6 aandachtspunten aan

Interview Zorg & Welzijn met Steven de Waal

Minder bureaucratie, minder administratieve taken, meer vrijheid voor de professional … Volgens denktank Jeugdsprong is de jeugdzorg en -hulp in Nederland dringend aan vernieuwing toe. Het oppert daarom zes maatregelen, die gezamenlijk voor een radicaal ander jeugdzorgstelsel moeten zorgen.

Denktank Jeugdsprong

De Denktank ‘Jeugdsprong’, een initiatief van FNV Zorg & Welzijn en Stichting Beroepseer heeft de afgelopen maanden, onder voorzitterschap van Steven de Waal, van onderop gewerkt aan een breed en gedragen advies om de jeugdzorg radicaal te veranderen. Steven de Waal sprak met Hidde Middelweerd van Zorg & Welzijn: “Geen jarenlange studie … maar praktische maatregelen en aandachtspunten die ons daadwerkelijk verder kunnen helpen”.

‘FNV wijst al jaren op de problemen in de sector, maar wil nu ook ideeën aandragen over hoe het anders kan’,

Zes aandachtspunten

 1. Investeer in en benut de (lokale) maatschappij
  De druk op de jeugdzorg verminderen door te investeren in de lokale maatschappij: ouders, sportcoaches, leraren en wijkagenten. Zij zijn in staat om problemen vroegtijdig te signaleren.
 2. Zet in op een landelijke preventie-infrastructuur
  Zorg dat preventieve hulp beschikbaar is op plekken waar jongeren in hun dagelijks leven vaak komen.
 3. Focus op kwaliteit, niet op kosten
  De huidige focus op kosten en financiën leidt tot te veel bureaucratie en leidt af van waar het echt om draait.
 4. Ontzorgen, normaliseren, ontkokeren en ontregelen
  Gemeenten slagen er onvoldoende in om sport, thuissituatie en onderwijs te betrekken in de jeugdzorg. Het is belangrijk om die verschillende kokers met elkaar te verbinden.
 5. Meer zeggenschap voor professionals én cliënten
  Weg met het paternalisme: geef professionals de mogelijkheid om te handelen op basis van deskundigheid en ervaring. Geef cliënten meer zeggenschap.
 6. Jeugdzorg versimpelen
  Ontwikkel landelijke richtlijnen voor de eerstelijns jeugdzorg op gemeentelijk niveau en organiseer de tweede- en derdelijns zorg weer op landelijk niveau.

Het volledige interview met Steven de Waal is 26 april 2021 gepubliceerd op Zorg & Welzijn. Het interview staat achter een betaalmuur, maar toegang met een gratis proefabonnement is mogelijk.

Op 17 mei presenteert Denktank Jeugdsprong een advies. Kijk hier voor meer informatie en aanmelden voor deze online bijeenkomst.

Lees ook:
Meer geld erbij is absoluut niet de oplossing
Praktische toekomstvisie op de jeugdzorg

Related Articles

Back to top button