Agenda archief

Utrecht Development Board: de sportieve en gezonde stad Utrecht

Debat over sport als verbinder in de stad

De Utrecht Development Board belegt af en toe grotere bijeenkomsten op uitnodiging om actuele of noodzakelijke thema’s voor de stad en stadsontwikkeling met een relevante groep uit de stad te bespreken. Donderdag 6 december is er weer een gepland, dit keer op locatie bij een actieve sportvereniging.

Utrecht maakt elke dag reuzen-sprongen. Meer inwoners, meer kantoren, meer huizen, meer verkeer. Hoe verbinden we dan de bewoners, oud en jong, de nieuwkomers en de gevestigde belangen van deze stad? Is Sport, is Bewegen een sleutel tot ontmoeten? Het draait om burgerschap, vrijwilligers, om professionele infrastructuur, plekken, vierkante meters: wat gemeente en burgers kunnen en moeten bijdragen aan één stad.

Deze editie van de plenaire bijeenkomst van UtrechtDB heeft als grote thema hoe sport en bewegen en dus vooral de informele en urban sport worden gefaciliteerd en kunnen functioneren. De stad wil een gezond platform zijn voor haar burgers en dus ook actieve burgers die hun eigen beweging en gezond leven willen vormgeven.

Sport als verbinder in de stad

Kan buiten spelen, lopen, bewegen, de halfpipe en dance buurtbewoners dichter bij elkaar brengen? Speel jij tennis, hockey of voetbal met kinderen en volwassenen uit je straat? Profiteert Overvecht-noord van de ontmoetingen in Kanaleneiland? En wat kan de hardloper rond het Wilhelminapark zeggen tegen de scholier in Ondiep die heus wel een rondje om de school wil rennen tussen de lessen door?

Sport als verbinder, zowel binnen- als tussen wijken. We hebben twee ‘haakjes’: Utrecht voor Iedereen en Gezond Stedelijk Leven. In hoeverre werken sportverenigingen hieraan? Helemaal in de groeiende stad moet er niet alleen aandacht komen voor georganiseerde sport; ook het informele bewegen, en ‘urban sports’, zoals street dance, en ander ongeorganiseerd bewegen. Hoe ziet Sportend Utrecht er over 10 jaar uit? Verbinden lijkt te lukken in familiaire sfeer (ouders moeten wat doen voor club van hun kind); studenten coachen kinderteams; inzet vrijwilligers behoeft professionele ondersteuning.

Mooi thema met mooi stedelijk gezelschap. Steven de Waal (lid van de Utrecht Development Board) zal een rol vervullen als moderator van het debat, dat zal plaatsvinden volgens de binnen- en buitenring formule. Een goed vervolg op onze eerdere sessie over sport en informele sport in Stadion Galgenwaard.

Related Articles

Back to top button