Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing ‘We make the City’ voor Kring Amsterdamse Economen

12 juli 2019 | 15:30 - 18:00

Op 12 juli organiseert de Kring van Amsterdamse Economen, alumnivereniging van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de UvA een symposium ter gelegenheid van zijn 90-jarig bestaan (aanmelding nog mogelijk). Het thema van de bijeenkomst is ‘De toekomst van Global City Amsterdam’. Steven de Waal verzorgt een bijdrage getiteld ‘We make the City’. Hij legt daarmee een verband met zijn oude studie Andragologie, omdat dit deel van het programma van het symposium officieel een samenwerking is tussen de kringen van Economen en Andragologen. Steven de Waal studeerde daarin cum laude af in 1979 aan de Rijks Universiteit Utrecht.

Met dit thema kopieert hij de titel van een succesvolle reeks van Pakhuis de Zwijger in de afgelopen periode over burgerschap en burgermacht in een grote stad, in dit geval Amsterdam. In het programma zaten echter ook veel lessen vanuit andere grote steden. Voor Steven de Waal ligt daar een lange traditie, ook in zijn belangstelling en studies van ‘civil society’ (zoals in zijn proefschrift, 2014) en ‘#commons’ als nieuw bestuurlijk concept in publieke dienstverlening en het runnen van steden.

Ditzelfde thema, een oproep aan alle burgers en bedrijven mee te bouwen en te werken aan de stad, zit ook in het laatste collegeakkoord van het Amsterdams College van B&W. Dus ook politiek en gemeente steunen deze richting, al zal dat ook nog heel wat interne culturele spanningen bij politici en ambtenaren oproepen, zo is nog steeds te zien op veel plaatsen. Er is immers een groot verschil tussen de retoriek van politici en hun werkelijke daden, zeker als het gaat om het echt willen delen van macht met private partijen, zoals burgers en bedrijven. Dat is ook de reden waarom de nieuwe technologie meer bijdraagt aan de macht van burgers en dus ook hun serieuze plek in het politieke en publieke domein, dan alle fraaie retoriek van de laatste jaren, zoals De Waal al analyseerde in zijn boek uit 2015 over #polderpaternalisme en nu in zijn laatste, internationale boek ‘Harnessing the disruptive power of citizens’ (Amazon, 2018).

Het wordt vast een boeiend debat, tussen burgers en academici, tussen Andragologen en Economen en tussen degenen die geloven in de positieve kracht van burgerschap en degenen die dat geloof geheel niet hebben, maar dat nu wel openlijk moeten gaan toegeven. Als u zin heeft in dat gesprek en debat, is dit dus zeker een aanrader.

De presentatie van Steven de Waal: We make the City – Presentatie jubileum Kring Amsterdamse Economen UvA (pdf)

Back to top button