boeken uitgelichtDisruptief burgerschapPublicatiesBoekenUitgelicht
Civil Leadership as the Future of Leadership (2018)
Strategische analyse van disruptief burgerschap
Werkelijkheid haalt discussie in
Eind november 2018 verscheen mijn boek ‘Civil Leadership as Future of Leadership. Harnessing the disruptive power of citizens’. Het komt voort uit verschillende internationale lezingen en nieuwste strategische analyses. Ik schreef het voor iedereen met een maatschappelijke verantwoordelijkheid in hun functie. Mijn intentie? Wakker te schudden! Het boek is verschenen bij Amazon (via Warden Press).
Allereerst behandel ik hoe de technologische revoluties die disrupties in de markt veroorzaken, zoals platforms, websites en apps, ook macht aan burger en burgerschap gaan geven. Dit kan disrupterend uitpakken op democratie, politieke partijen, publieke opinie (zoals al te zien bij de casus Stef Blok) en burger-zelforganisatie. Niet alleen in klassiek protest -uitsluitend gericht op ‘de politiek’-, maar juist ook in solidariteit en coöperatie, waardoor overheid en politiek minder belangrijk worden voor wat er in de publieke ruimte gebeurt.
“Genegeerd worden – het ergste dat politici kan overkomen”
Grootste effect van disruptie is immers de irrelevantie van jouw producten, diensten en boodschappen. De burger is met iets anders bezig, waaronder wat er moet gebeuren in zijn/haar buurt, wijk of groep of (toevallig) interessegebied. Zoals een politiek observator mij ooit zei: ‘Schelden, negativiteit en kritiek is niet leuk voor politici, maar ze zijn er aan gewend. De boodschap die ze echter absoluut niet willen horen: dat ze onbelangrijk en irrelevant zijn en er dus niet zo toe doen. Genegeerd worden vinden politici het ergste dat ze kan overkomen.’
Dat is dus de nu bestaande werkelijkheid, zoals al te zien rond de absolute farce rondom de verslaglegging over de formatiebesprekingen. We zagen TV en radio maandenlang tijdens de lopende formatiebesprekingen van het nieuwe kabinet beelden van het Binnenhof uitzenden over geen enkel nieuws what so ever. Het gevolg was dan ook dat bijna niemand er meer naar keek. Hier had noch de journalistiek, noch de professionele politiek door, dat het nieuwe gevecht tussen alle media gaat om de (schaarse aandacht van) eye balls. Dit disrupteert dus nu al de oude allianties tussen politiek en pers, maar dus ook de concurrentie om de kijker.
Veranderingen in de samenleving raken de politiek
In mijn boek ga ik in op nieuwe ontwikkelingen als:
- het nieuwe medialandschap met een nieuw direct kanaal voor, door en van burgers
- de nieuwe concurrentie tussen alle mediakanalen
- de politiek als het volgende kanaal
- de publieke opinie als voor het eerst werkelijk publiek en de publieke tribune die permanent aanstaat
- de nieuwe roep om vormen van directe democratie
- disruptie van democratie, vooral van de invloed en positie van politieke partijen
- de enorme groei van de mogelijkheden tot zelforganisatie van burgers: coöperaties en commons
- de nieuwe rol, het optreden en de persoonlijkheid van professionele politici
- het nieuwe leiderschap dat wordt gevraagd van politiek bestuurders en bestuurders van bedrijfsleven en publieke diensten en van actieve burgers, namelijk maatschappelijk leiderschap.
Dit concept ‘maatschappelijk leiderschap’ bedacht ik al in 2014 toen het onderwerp was van mijn proefschrift ‘civil leaders’. Het vormt de basis gedachte van mijn analyse van de huidige door techologie veranderende maatschappij, wat heeft geleid tot nieuwe inzichten.
Digital Civil Revolution een feit
Inhoudelijk baseer ik me op de lezingen de laatste maanden over mijn nieuw concept van disruptief burgerschap, waaronder ook vele internationaal. Het thema leeft wereldwijd en bij heel veel eindverantwoordelijke bestuurders, zo is mij daarbij gebleken. Het uitgangspunt in het boek is dat de nieuwe technologie een nieuwe derde revolutie inluidt: de Digital Civil Revolution: een revolutionair andere mensheid, andere samenleving en ander burgerschap.
“Disruptie van de democratie of vrije pers is al niet meer weg te denken”
Het boek analyseert niet alleen, maar geeft ook aanzetten voor de juiste strategische antwoorden, omdat ik en velen met mij natuurlijk niet zit te wachten op disruptie van democratie of vrije pers of publieke dialoog. Maar: het is al hier en tot nu toe zijn de antwoorden van zittende publieke bestuurders vaak niet veel beter dan wat ik gezien heb van oud-bestuurders van bedrijven en organisaties die inmiddels failliet, weg of overgenomen zijn. Tijd om wakker te worden!
De Nederlandse boeklancering was op 30 januari 2019 in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Lees hier een terugblik.
Lees hier de Nederlandse synopsis van Civil Leadership as the Future of Leadership
Verkrijgbaar bij als e-book en als paperback bij Bol.com, Managementboek.nl en Amazon.com.
Samenvattende sheet (.pdf):