Agenda archief

Leadership and the Public Agenda

Op 13 april verzorgt Steven de Waal een gastcollege ‘Leadership and the Public Agenda’ als onderdeel van de NIG Course ‘Leadership in the Public Sector’ voor PhD studenten, georganiseerd vanuit de onderzoeksschool voor bestuurskunde van de Universiteit Utrecht (USBO).
Uiteraard baseert hij zich hierbij op zijn proefschrift, ‘The value(s) of Civil Leaders'(Eleven 2014). Het theoretisch frame dat hij daarbij ontwikkelde is interessant: private for public, public value, governance types and value patterns. Tevens de uitkomst in termen van effectief en tegelijk gepassioneerd maatschappelijk leiderschap. Daarnaast zal hij ingaan op de institutionele context in Nederland, aan de hand van het door hem ontwikkelde en ge├»ntroduceerde concept van de ‘maatschappelijke onderneming’, dat een tijd lang grote politieke belangstelling heeft gehad.
Het viel op bij de debatten naar aanleiding van zijn laatste boek, ‘Burgerkracht met Burgermacht’ (BoomLemma 2015), hoezeer de hedendaagse jeugd in Nederland niet weet hoe ons publiek/private model van de maatschappelijke onderneming in elkaar zit. Het is een dominant model neergeslagen in de hedendaagse context en plaats van pensioenfondsen, publieke omroepverenigingen, onderwijs, zorg (zowel zorgverzekeraars als zorgaanbieders) en woningcorporaties. Het is uniek in de wereld in zijn wettelijke plicht om via deze private instellingen publieke diensten te verkrijgen of er verplicht aan mee te betalen.
Download hier de presentatie
 

Related Articles

Back to top button